ONE PUNE VAŠ DOM NOVCEM: Ove biljke ćete od sad PAZITI KAO MALO VODE NA DLANU
Kućne biljke, Foto: Profimedia

odmah ih kupite

ONE PUNE VAŠ DOM NOVCEM: Ove biljke ćete od sad PAZITI KAO MALO VODE NA DLANU

Biljke su, prema feng šuiju, drevnoj istočnjačkoj veštini uređenja prostora, osnova dobre energije u kući

Objavljeno: 13:10h

Osim što unose svežinu u prostor u kome živimo, one uspostavljaju ravnotežu i održavaju vezu između nas i okruženja. Za neke od njih smatra se da privlače sreću, uspeh i ljubav.

Cvet orhideje prema feng šuiju nagoveštava novu ljubav u životu.

Orhideja u spavaćoj sobi, na noćnom ormariću pored kreveta ili na prozoru, biće i lep ukras samog prostora, ali i vesnik prijatnih emocija.

1 / 11 Foto: AP

Bambus pak privlači pozitivnu energiju, uspeh i stabilnost u vezi.

Za više uspeha i novca u kući posadite tri ili devet bambusa, a najbolja pozicija za njih je levi deo kuće koji je najviše udaljen od ulaznih vrata, smatraju majstori ove kineske veštine.

Zlatni bršljan je biljka koja je zaslužna za odbijanje negativne energije. Za njega je idealna lokacija prazan ćošak u stanu ili kući ili prazne police.

A da li znate uz koje biljke ćete prodisati?

Poznavaoci hortikulture kažu da postoji pet biljaka koje bi skoro svako trebalo da ima u domu uvek, a naročito u vreme kada je vazduh manje čist.

1. Engleski bršljan

Možda vam je engleski bršljan poznatiji kao puzavica na mnogim zidovima i po drveću u parkovima, ali NASA tvrdi da je to najstarija sobna biljka koja kvalitetano pročišćiva vazduh.

Dobro uspevaju u malim saksijama, i lako se razmnožavaju pomoću pelcera u vodi, za samo nekoliko dana. Engleski bršljan od toksina u prostoru uklanja formaldehid i benzen.

2. Spatifilium

Ova biljka, veruje se, donosi sreću ženama. Pored toga što su bogate zelenim listovima imaju i bele cvetove nalik mini kalama. Ne samo što oplemenjuje prostor, spatifilium spada u biljke koje dobro prečišćavaju vazduh u prostoru.

Za ovu biljku je karakteristično da može da se gaji i u prostoru kojem nedostaje sunčeva svetlost, a i ne zahteva neku posebnu negu. Sve što je potrebno jeste da ga zalivate jednom nedeljno, a na proleće da mu dodate malo đubriva kako biste podstakli rast biljke i cvetova. Iz vazduha uklanja benzen, ugljen monoksid, formaldehid, trihloretilen i ksilen.

3. Bendžamin

Mnoge domaćice ga obožavaju, jer je raskošan i deluje kao pravi ukras u dnevnoj sobi. Ova biljka poreklom iz jugoistočne Azije i uzgaja se najčešće u zatvorenom prostoru. U zavisnosti od vrste može da naraste i više od 2 metra u visinu.

Bendžamin voli svetlost, a zalivanje traži jednom nedeljno, kada se zemlja potpuno isuši između dva kruga napajanja vodom. Odličan je borac protiv toksina kao što su formaldehid, trihloretilen i benzen.

4. Zeleni ljiljan

Zeleni ljilan čiji latinski naziv je Chlorophitum comosum i odličan je izbor za sve početnike u botanici. Ova biljka uspeva na indirektnoj sunčevoj svetlosti i opstaje u gotovo svim uslovima. Poznato je da može da preživi i na temperaturama od samo dva stepena. Vazduh prečišćava tako što uklanja iz njega formaldehid i ksilen.

5. Fikus

Ova biljka koja ima bordo stablo, poreklom je iz Indije. Vrlo je izdržljiva i voli svetlo. Fikus je potrebno zalivati zimi dva puta sedmično, dok je leti dovoljno jednom. Iz vazduha eliminiše ksilen, benzen, formaldehid i trihloretilen.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.