ČUDESAN NEMAČKI TRIK! Sva buđ otpada za 3 MINUTA
Buđ, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

ČUDESAN NEMAČKI TRIK! Sva buđ otpada za 3 MINUTA

Buđ u domu može biti loša za zdravlje. Korisnik Reddita otkrio je svoju tehniku rešavanja ovog problema, a koja oduzima samo tri minuta dnevno.

Objavljeno: 09:04h

U Nemačkoj imamo tehniku ​​koja se zove ‘Stosslüften’. To znači da umesto da imate možda jedan prozor otvoren celi dan (što je ogroman gubitak energije), otvorite nekoliko prozora po celoj kući na tri minuta, stvarajući jaku promaju za razmenu većine toplog vlažnog vazduha unutar kuće s hladnim izvana.

Ako ovaj relativno suv hladan vazduh uđe u kuću, zagreva se. Budući da postaje sve topliji, sposoban je da preuzme deo dodatne vlage iz kuće. Učinite to nekoliko puta dnevno i stvarno biste trebali da vidite promenu – otkrio je.

Buđ
foto: Facebook printscreen

Buđ proizvodi alergene, materije koje mogu izazvati alergijsku reakciju, nadražavajuće i, ponekad, otrovne materije. Kada se udišu ili uđu u kožu, to može da prouzrokuje neugodne simptome.

U početku ovi toksini možda neće uzrokovati nikakvu štetu na niskim nivoima, ali ako su stalno u vazduhu, to počinje izazivati ​​nuspojave, piše The Sun.

Kako proveriti imate li buđi?

Otvorite poklopac vodokotlića i proverite donju stranu. Ako tamo vidite buđ, to može značiti da imate buđ negde u kući koja osigurava spore potrebne za početak rasta nove buđi u vašem vodokotliću.

Iako bi pomislili da je to mesto na kojem bi se sigurno skupljala buđ, to nije tačno. Sam poklopac vodokotlića je težak, ali nije hermetički zatvoren, što znači da ne dopušta veliku izmenu vazduha.

Takav mali protok vazduha znači da je moguće da spore buđi pronađu svoj put unutra, ali šanse za to su prilično male. Međutim, kolonizirana buđ unutar kuće oslobađa veliku količinu spora u vazduh - mnogo više nego što bi prirodno buđi bilo prisutno.

Više spora znači da se šanse za rast buđi u ormanu povećavaju. Zato povremeno proveravanje vodokotlića može vas upozoriti na veći problem buđi u vašem domu. Ako je ima unutra, bilo je dovoljno spora u vazduhu da oportunistički pronađu put do vašeg vodokotlića.

Vrsta buđi koja se nalazi u vodokotlićima u potpunosti ovisi o tome koje su vrste buđi prisutne u vašem domu. Aspergillus ili Penicillium neke su od najčešćih, ali s toliko dosad identificiranih vrsta, bilo koja od njih može biti prisutna.

Takav veliki broj vrsta takođe znači da buđ unutar vodokotlića može biti različitih boja, od ružičaste ili smećkaste do crne i zelene, kao i niz tekstura, poput baršunaste ili puderaste.

Zašto je WC tako dobro mesto za proveru buđi?

Da biste shvatili zašto ovaj mali trik funkcionira, morate razumeti samu buđ - koja se zapravo sastoji od dve stvari. Prvo, to je sitna čestica koja se naziva spora buđi. Kada se spora buđi unese u vodu, izvor života, ona postaje drugi deo: živi organizam. Ovaj proces je sličan načinu na koji semenke postaju biljke.

Buđ (sada živi organizam) se razmnožava stvaranjem više spora koje se prenose vazduhom i traže vodu. Zapamtite, baš kao i seme, ove spore nisu živi organizmi sve dok ne pronađu taj izvor vode.

Ovo je važan za razumeti jer dok govorimo o tome gde pronaći buđ u vašem domu, mi tražimo živi organizam. Sa dosad identifikovanih više od sto hiljada vrsta buđi, spore plijesni prisutne su svuda. One su unutar vašeg doma, lebde oko vašeg automobila i zalepljene su za dlaku vašeg psa.

To je neizbežna životna činjenica i deo ekosustava. Spore same po sebi neće uzrokovati problem u vašem domu, osim ako vaš dom ima izvor vode za oportunistički rast.

Zato su čišćenje i pročišćavanje zraka važni kako bi se smanjio broj nakupljenih spora u kući i smanjila mogućnost porasta vlage.

Ako u vodokotliću imate buđ, to bi mogao biti znak većeg problema s plijesni s izvorom ili izvorima negdje u kući koji proizvode spore. U najmanju ruku, pronalaženje buđi u vlastitom WC-u je jasan znak da se negdje u domu nalazi buđ koja otpušta puno spora.

Šta učiniti ako u ormanu pronađete buđ?

Ako pronađete buđ u vodokotliću, najprije se rešite tog problema pomoću odgovarajućih proizvoda i metoda čišćenja.

Onda je idealno potražiti pomoć inspektora za buđ koji će detaljno pregledati vaš dom, koristeći različite merne tehnike i prikupljajući niz podataka od vrsta buđi do razine mikotoksina i bakterija.

Sveobuhvatna inspekcija nažalost može biti prilično skupa, ali isplati se dobiti tačnu sliku stanja vašeg doma piše MindBodyGreen. Zamislite to kao da idete doktoru i trebate krvnu sliku i druge pretrage za dijagnosticiranje bolesti. Verovatno nećete štedeti na troškovima ako vam pomogne da se bolje osećate.

Sledeći put kad budete u kupatilu, svakako zavirite u vodokotlić! Rano uočavanje buđi može vam dugoročno uštedeti mnogo novaca, a i smanjiti potencijalne zdravstvene probleme vas i ukućana te osigurati da je kvaliteta vazduha u vašem domu sigurna i zdrava.

Znate li kako da sami napravite sredstvo protiv buđi?

1 / 5 Foto: Profimedia

Ali, i za ovaj problem postoji rešenje. Možda mislite da je trik u nekom hemijskom kupovnom sredstvu, ali varate se.

Tečnost za čišćenje buđi možete da napravite sami, a najbolje je od svega je to što sve potrebne sastojke imate kod kuće.

Sastojci:

2 dl vrele vode

50 gr sobe bikarbone

3 kašike deterdženta

3 kašike alkoholnog sirćeta

U posudu sipajte vrelu vodu, pa dodajte ostale sastojke i dobro ih promešajte. Dobijenu tečnost sipajte u bočicu sa raspršivačem, pa poprskajte direktno na buđ.

Ostavite da odstoji 10-15 minuta, a zatim sunđerom oribajte mesto koje ste poprskali.

Sve isperite vrućom vodom i prebrišite suvom krpom.

Postupak ponavljate dva puta mesečno, kako biste sprečili da se buđ vrati.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.