TRADICIONALNI SPECIJALITET IZ SRCA SLOVENIJE! 1 SASTOJAK ga čini NEODOLJIVIM! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Instagram/blackdiamondpr

ŠTRUKLJI

TRADICIONALNI SPECIJALITET IZ SRCA SLOVENIJE! 1 SASTOJAK ga čini NEODOLJIVIM! (FOTO)

Prvi zapisi o ovom jelu datiraju iz 1589. godine, kada je kuvar na imanju u Gracu zapisao recept za štruklji sa filom od estragona

Objavljeno:

Danas vas vodimo u Sloveniju na štruklji.

Slovenija - idealna destinacija za kraći, ali duži odmor. Mnogi se odlučuju da ovu skijašku sezonu provedu upravo tamo. Ukoliko i vi planirate da u nekom skorijem periodu posetite Sloveniju, a volite da isprobavate nova jela, ne zaboravite da na svoju "to do" listu napišete i štruklji.

U pitanju je jedno od najtipičinijih slovenačkih jela, koje se sastoje od različitih varijanti valjanog testa, koje može da bude punjeno raznovrsnim slanim ili slatkim sastojcima poput svežeg sira, oraha, jabuka, maka...

1 / 3 Foto: Printscreen/Instagram/yummyslovenia

Rolat je sličan štrudli, a nakon što je gotov, seče se i služi u komadima. Posebna vrsta štruklji je popularna tokom proleća i leta kada se pune svežim estragonom.

Prvi zapisi o ovom jelu datiraju iz 1589. godine, kada je kuvar na imanju u Gracu zapisao recept za štruklji sa filom od estragona. Postali su "svečano" jelo za srednju klasu u 17. veku, a dva veka kasnije su se proširili i na seoska domaćinstva. Kako piše Tasteatlas, jelo se u Sloveniji pripremalo na proslavama i svečanostima kako bi se proslavio prestanak teškog rada u poljima, a ovakva praksa je bila prisutna sve do 1930-ih godina kada su štruklji počeli da se prave tokom cele godine.

Bonus video:

39:31

USIJANJE 03.02.2022.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.