EVO ZA ŠTA SLUŽI PUPAK: Od sada nećete smeti ni da ga PIPNETE
Pupak, Foto: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA

moŽEte li pogoditi?

EVO ZA ŠTA SLUŽI PUPAK: Od sada nećete smeti ni da ga PIPNETE

Dok nam trepavice štite oči, pluća nam služe za disanje itd. naš pupak, čini se, da nakon rođena, i nema neku funkciju...

Objavljeno: 15:00h

Kao što znamo, dok smo u stomaku, pupak nam služi da do nas prenosi nutrijente i kiseonik. Međutim, kada se rodimo, pupčana vrpca se preseca, a nama ostaje rupa, odnosno ožiljak na stomaku.

Nakon toga, verovatno ga ne koristimo svakodnevno. Ali ako prostudiramo anatomiju, medicinu ili neku drugu povezano oblast, shvatamo da je pupak centralna tačka u kojoj se abdomen deli na: gornji desni i levi ugao, te donji levi i desni ugao. Uz to, pupak može da bude od koristi prilikom lapraskopske operacije, koja nas može poštedeti ožiljaka na drugim delovima stomaka.

Pupak je centar ravnoteže i deli abdomen na četiri dela

Na Vitruvijevom čoveku, poznatom Da Vinčijevom crtežu koji opisuje srazmere čovekovog tela, pupak se nalazi u središtu kruga koji opisuje čoveka raširenih ruku. Ilustrativna je i činjenica da iako se kod promene poze čoveka skupljanjem ruku središte crteža premešta, pupak ne menja položaj.

Tabu ili gracioznost

Pupak je takođe i centar naše ravnoteže, verovali ili ne, dok je u modi pupak bitan detalj koji se ponekad, najčešće na ženskom telu, ostavlja vidljiv, nepokriven odećom. Nepokrivanje pupka je u nekim zapadnjačkim kulturama bilo tabu. Na primer, šezdesetih godina 20. veka, Barbari Iden nije bilo dozvoljeno da pokaže pupak u televizijskoj emisiji "Sanjam o Dženi" (I Dream of Jeannie).

Nepokrivanje pupka je u nekim zapadnjačkim kulturama bilo tabu

Međutim, danas se ovaj običaj smatra prihvatljivim i u zapadnjačkim kulturama, a u drugim, kao što je indijska, oduvek je bio prihvatljiv i čak se smatrao oznakom ženske gracioznosti.

Stoga, iako možda deluje da je van funkcije nakon rođenja, ovaj deo tela i te kako ima svrhu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.