OVO MORATE DA PROBATE: Tradicionalni slovački specijalitet koji LEČI MAMURLUK!
Kupus, Foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

ukusno i zdravo

OVO MORATE DA PROBATE: Tradicionalni slovački specijalitet koji LEČI MAMURLUK!

Kupus ima duboko uporište u slovačkoj kulturi, koje datira nekoliko vekova unazad. Kultura kupusa je bila značajan deo života Slovaka.

Objavljeno:

Kapustnica je tradicionalni slovački specijalitet, koji je sastavni deo svih slavlja.

Kupus ima duboko uporište u slovačkoj kulturi, koje datira nekoliko vekova unazad. Kultura kupusa je bila značajan deo života Slovaka. Oni se ponose uzgojem kupusa i očuvanjem njegove tradicije, kao i održavanjem svečanosti i prijateljskih takmičenja u njegovu čast. Ljubav prema ovom povrću se naravno može videti i u slovačkoj kuhinji, koja sadrži stotinu recepata sa kupusom i kiselim kupusom. Ipak, jedno jelo se posebno izdvaja.

Ukoliko nekada posetite Slovačku, ne zaboravite da probate kapustnicu, tradicionalnu čorbu od kiselog kupusa. Jedna od omiljenih slovačkih čorbi asocira na brojne vesele trenutke. Pre svega, kapustnica je poznata kao božićna čorba, pa je obavezna na meniju tokom božićnih, ali i novogodišnjih praznika.

Kada se priprema za Božić, sprema se bez mesa, dok mrsna varijanta podrazumeva i kajmak, suvo meso, kobasice, a mogu se uključiti i pečurke i suve šljive. Ova lekovita čorba se na svadbama često služi u ponoć, a mnogi Slovaci tvrde da je ovo jelo odlično za lečenje mamurluka.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.