NAPRAVITE DOMAĆI IZBELJIVAČ ZA OČAS POSLA: Odrađuje posao kao kupovni!
Veš, Foto: Profimedia

napravite

NAPRAVITE DOMAĆI IZBELJIVAČ ZA OČAS POSLA: Odrađuje posao kao kupovni!

Pre nego što odredite koji ćete veš da perete, obratite pažnju da li na etiketi piše da veš može da se izbeljuje pomoću belila

Objavljeno: 15:32h

Sredstva za izbeljivanje veša koja mogu da se kupe u prodavnicama mogu biti vrlo iritantna za kožu, a čak i dermatolozi savetuju da ih izbegavamo kad god to možemo.

Da ne biste bespotrebno trošili novac na sredstva za izbeljivanje veša, isprobajte ovaj trik.

Sve što vam je potrebno su soda bikarbona, boraks, cinkovo belilo i malo tople vode. Napravite smesu od sode bikarbone, jedne šolje boraksa i jedne šolje cinkovog belila. Dodajte vodu malo po malo dok se smesa ne sjedini. Vodu sipajte sve dok smesa ne postane kao “vlažni” pesak, pri tom vodeći računa da ne postane previše tečna.

Stavite smesu u silikonsku posudu za stvaranje leda i sačekajte da se osuši. Čuvajte ovu smesu u zatvorenoj posudi na suvom mestu.

1 / 3 Foto: Profimedia

Pre samog pranja, stavite jednu kockicu ove smese direktno u bubanj od veš mašine na vrh odeće dok je još suva. Pre nego što odredite koji ćete veš da perete, obratite pažnju da li na etiketi piše da veš može da se izbeljuje pomoću belila.

Ranije smo pisali i o tome za šta se može koristiti omekšivač za veš. Ukoliko ste propustili, obratite pažnju u nastavku.

Omekšivač za veš čini da naša odeća posle pranja bude meka i da lepo miriše, zbog čega ga svi mi i koristimo.

Međutim, omekšivačem se još mnogo toga može postići. Evo za šta sve možete iskoristiti omekšivač za veš.

Uklanjanje starih tapeta

Pomoću omekšivača, stare tapete možete skinuti sa zidova bez poteškoća. Rastvorite jedan puni čep tečnog omekšivača u jedan litar vode i nanesite ovaj rastvor na zidove pomoću sunđera. Sačekajte 20 minuta da tapete upiju rastvor, a potom ih lagano sastružite sa zidova. Potrebno je da uradite sledeću stvar. Ukoliko tapete imaju površinski vodootporni sloj, pre nego što nanesete rastvor sa omekšivačem, uzmite žičanu četku i napravite ogrebotine po tapetama.

Smanjenje naelektrisanja na tepihu

Da biste sprečili pojavu statičkog naelektrisanja prilikom hodanja po tepihu, naprskajte tepih rastvorom sa omekšivačem. Dodajte jedan puni čep omekšivača u 2,5 l vode, sipajte rastvor u bocu sa raspršivačem i blago poprskajte tepih. Ne smete da natopite tepih rastvorom, to može da ga ošteti. Tepih naprskajte uveče da bi tokom noći mogao da se osuši. Dejstvo rastvora će trajati nekoliko nedelja.

Uklanjanje tragova spreja za kosu

Kada često nanosite sprej za oblikovanje frizure, tragovi spreja završe na zidovima i kupatilskom nameštaju. Nakon nekog vremena, tragovi spreja se osuše i nakupe, i teško ih je skinuti. Da biste rešili ovaj problem, samo napravite rastvor od omekšivača i vode u razmeri 1:2. Dobro promešajte rastvor, sipajte ga u bocu sa raspršivačem, naprskate zaprljanu površinu i ispolirajte suvom tkaninom.

Čišćenje tvrdih površina

Stakleni stolovi, vrata na tuš-kabinama i druge tvrde površine se mogu očistiti rastvorom sa omekšivačem. Ovaj rastvor će pomoći da se prašina ne zadržava na površinama. Potrebno je da pomešate jednu meru omekšivača sa 4 mere vode. Rastvor čuvajte u flašici, na primer, onoj od deterdženta za pranje posuđa koja omogućava kontrolisano sipanje tečnosti. Nanesite rastvor na čistu krpu, prebrišite željene površine i na kraju ispolirajte suvom krpom.

Čišćenje tepsija

Zaboravite na struganje i grebanje. Zagorele naslage na tepsijama nakon pečenja možete lako ukloniti pomoću tečnog omekšivača. Napunite tepsiju vodom i u vodu dodajte malo omekšivača. Neka tepsija tako stoji oko sat vremena, odnosno do momenta kada se naslage mogu s lakoćom ukloniti. Održavanje četki za bojenje Nakon upotrebe četke za bojenje, temeljno je očistite od boje i isperite u posudi punoj vode u koju je dodata kap tečnog omekšivača. Nakon toga, obrišite četku i odložite je do sledeće upotrebe. Tako će vaše četke zadržati svoju elastičnost. Čišćenje tragova kamenca Kada perete prozore vodom koja je puna kamenca, tragovi kamenca će sigurno ostati na površini. Nanesite omekšivač na fleku i sačekajte 10 minuta. Nakon toga prebrišite površinu i isperite je. Napravite sopstvene omekšavajuće listiće Omekšavajući listići se dodaju vešu prilikom mašinskog sušenja veša. Efekat koji se postiže kupovnim listićima, može se postići i ako neku staru krpicu nakvasite jednom supenom kašikom omekšivaća i ubacite je u mašinu za sušenje zajedno sa opranim vešom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.