EVO KAKO DA STARI HLEB PRETVORITE U SPECIJALITETE IZ RESTORANA: Zbog OVIH RECEPATA više GA NIKAD NEĆETE BACITI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PREUKUSNO!

EVO KAKO DA STARI HLEB PRETVORITE U SPECIJALITETE IZ RESTORANA: Zbog OVIH RECEPATA više GA NIKAD NEĆETE BACITI!

Napravite ukusnu supu sa pasuljem i drugim povrćem, ispecite krutone s maslacem ili složite tradicionalnu toskansku salatu Panzanellu...

Objavljeno:

Mnogima je hleb deo svakog obroka, ali često 'višak' završi u smeću što je potvrdio i Institut za hranu i biotehnologiju. Prema njemu godišnje se u svetu baci oko 1,3 milijardi tona hrane - otprilike trećina ukupne godišnje svetske proizvodnje - a kako većina zna iz prakse, u domaćinstvu najčešće u smeću završava 'stari' hleb.

Ono što ovu supu s povrćem na bazi paradajza razlikuje od sličnih jela je hleb izrezan na komadiće i ubačen direktno u nju.

Supa sa hlebom i pasuljem (Ribollita)

Sastojci:

1 komad parmezana s korom,

400 g 0.5 kg sušenog belog pasulja, ispranog i namočenog preko noći

2 glavice kelja (1 lb.), naseckanog (oko 5 šoljica)

4 šoljice instant supe od povrća

1 srednji žuti luk, naseckan

3 srednje mrkve, narezane

2 stabljike celera, sitno naseckane

2 kašikice maslinovog ulja,

plus za posluživanje 2 kašikice sosa od paradajza

4 čena belog luka , sitno naseckanog

Konzerva pelata ½

Kilogram hleba, izrezanog na komadiće (oko 3 šalice)

2 ½ kašikice soli, podeljeno ½ kašikicom sveže crnog bibera

Odrežite koru parmezana i savijte na stranu, a 2 kašikice sira izrendajte u malu zdelu za posluživanje (preostali sir ostavite). U lonac za sporo kuvanje od 6 litara ubacite pasulj, kelj, supu, luk, mrkvu, celer, ulje, pastu od paradjza, beli luki koricu parmezana.

Zdrobite paradajz rukama u velikoj zdeli i ubacite u lonac, dodajte hleb i1½ kašikicu soli i bibera. Pokrijte i kuvajte dok pasulj ne omekša, 8 sati na laganoj ili 5 do 6 sati na visokoj temperaturi.

Za posluživanje dodajte preostalu 1 kašikicu soli, pospite preostalim sirom i pokapajte uljem.

Krutoni s maslacem i začinskim biljem

Sastojci:

¾ šoljice maslaca

2 čena belog luka , zgnječena

1 grančica ruzmarina ili timijana

1 belog sendvič hleba izrezanog na komade

½ kašikice soli

Zagrejte rernu na 175°C. Pomešajte maslac, luk i ruzmarin u malom loncu na srednje jakoj temperaturi, kuvajte povremeno mešajući dok se maslac ne otopi i beli luk ne dobije zlatno smeđu boju, oko 3 minute. Maknite s vatre i izvadite beli luk i ruzmarin.

Stavite hleb u veliku zdelu i polako ga prelijte otopljenim maslacem, Posolite i promešajte da se sjedini. Poslažite u lim za pečenje i pecite dok ne porumeni, 20 do 22 minute.

Pustite da se potpuno ohladi.. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 2 sedmice. ,

Toskanska salata Panzanella

Sastojci:

4 šoljice suvog hleba isitnjenig na komade veličine zalogaja

4 kašikice maslinovog ulja, podeljeno

6 komada debelo narezane slanine

3 kašikice crvenog vinskog octa

2 kašikice senfa

2 kašikice meda

1 kašikica sveže mlevenog crnog bibera

4 šoljice rukole

2 šoljice cherry paradjza, prepolovljenih

1 šoljica listova bosiljka

2 zrela avokada, naseckana

2 kašikice oceđenih kapara

Zagrejte rernu na 250°C. Pospite hleb sa kašičicom ulja i stavite na lim za pečenje. Tostirajte do zlatno smeđe boje, 10 do 15 minuta. Pustite da se ohladi.

U međuvremenu pecite slaninu u velikom tiganju na srednjoj temperaturi, često okrećući, dok ne postane hrskava, 5 do 7 minuta. Ocedite na tanjiru obloženom papirnim peškirom. Razlomite na komade.

U velikoj zdeli pomešajte ocat, senf, med i biber. Postupno dodajte preostale 3 kašičice ulja, neprestano mešajući dok ne postane glatka smesa. Dodajte slaninu, tostirani hleb, rukolzu, paradajz, bosiljak, avokado i kapare i poslužite.

(Espreso / Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.