JUŽNJACI JE JEDU UMESTO GIBANICE I VRHUNSKA JE: Ne prenose ga džaba sa kolena na koleno (RECEPT)
Poparenica, Foto: Prinstcreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Miskovic

ISPROBAJTE

JUŽNJACI JE JEDU UMESTO GIBANICE I VRHUNSKA JE: Ne prenose ga džaba sa kolena na koleno (RECEPT)

Na jugu Srbije ovaj recept se prenosi s kolena na koleno

Objavljeno: 10:50h

Ima li šta lepše nego započeti nedeljno jutro ukusnim doručkom od testa i sira?

Mnogi će se opredeliti za burek ili gibanicu, a u južnoj Srbiji gotovo je obavezno da se na trpezi nađe poparenica, starinsko jelo koje podseća na zapečene palačinke sa sirom, ali je mnogo ukusnije.

Naše bake su ga pripremale ispod sača, ali će ukus biti sasvim zadovoljavajući i ako poparenicu pečete u rerni.

Sastojci:

2 jaja

300 ml mleka

350 gr brašna

50 ml ulja ili svinjske masti

200 ml obične vode

kafena kašičica sode bikarbone

so

300 gr sira

Priprema:

Umutite jaja, dodajte mleko, brašno, vodu, sodu bikarbonu i malo soli. Testo bi trebalo da bude duplo gušće nego za palačinke.

Vatrostalnu posudu ili tepsiju premažite uljem ili mašću (u zavisnosti od toga ko šta voli, mada je u originalnom receptu domaća svinjska mast), pa je stavite u rernu zagrejanu na 250 stepeni.

Kad se masnoća u posudi zagreje, izvadite posudu, sipajte kutlaču testa da prekrije dno, pa vratite u rernu i pecite dok se ne uhvati korica.

Izvadite opet tepsiju iz rerne, preko prvog sloja poparenice stavite malo izmrvljenog sira, još jedan sloj ulja ili rastopljene masti, pa prelijte testom iz kutlače i vratite u rernu da se zapeče.

Na ovaj način utrošite svu količinu testa, masnoće i sira. Poslednji sloj trebalo bi da bude od testa.

Ko voli, preko poparenice može da pospe tucanu ljutu papriku.

Služite ovaj starinski specijalitet uz kiselo mleko ili jogurt.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.