OTVORITE VRATA OD VEŠ MAŠINE I ZAPLJUSNE VAS MIRIS POKVARENIH JAJA? Evo zašto se to DEŠAVA!
Veš mašina, Foto: Profimedia

obratite pažnju

OTVORITE VRATA OD VEŠ MAŠINE I ZAPLJUSNE VAS MIRIS POKVARENIH JAJA? Evo zašto se to DEŠAVA!

Veš mašina koja vam uništava rutinu pranja i iz koje izlazi “čista” odeća koja neprijatno miriše može da bude jako frustrirajuće iskustvo. Srećom, postoje jednostavna i efikasna rešenja da se zauvek ili bar na duži vremenski rok rešite ovog problema

Objavljeno: 09:11h

Da li u poslednje vreme, svaki put kada otvorite vrata veš mašine osećate neprijatan miris? Ne brinite, niste jedini kojima se to dešava. Uz pomoć nekoliko saveta koje ćemo vam dati u ovom tekstu lakše ćete se rešiti ovog problema.

Vremenom se na unutrašnje površine mašine za veš lepe i ostaju u njoj prljavština, deterdžent, sapun, ulje za telo koje je ostalo na odeći, kao i dlake. Sve ovo, zajedno sa vlagom koja se neminovno zadražva u raznim delovima uređaja nakon svakog pranja, stvara neprijatne mirise i ako se mašina ne čisti redovno, takav miris počinje da se oseća sve intenzivnije.

Bez obzira da li su u pitanju nove mašine za veš ili one starije proizvodnje, i bez obzira na model i proizvođača, one se moraju održavati i čistiti redovno kako se ne bi stvarali neprijatni mirisi i kako bi vaš uređaj što duže trajao. Međutim, pre ili kasnije, neprijatni mirisi će se pojaviti, čak iako redovno čistite mašinu. Dobra vest je da ih se obično možete osloboditi na vrlo jednostavan način. Evo i kako.

Od čega potiču neprijatni mirisi iz veš mašine?

1 / 9 Foto: Profimedia

Pre nego što se pozabavimo time kako da eliminišete neprijatan miris, morate locirati njegov izvor. Postoji nekoliko različitih lokacija odakle neprijatni mirisi najčešće potiču.

Miris pokvarenih jaja

Ovaj neprijatan miris je siguran znak da se unutar vašeg aparata za pranje rublja razvio veliki broj bakterija nastalih od prljavštine, buđi i vlage. Toplota i vlaga su idealna kombinacija za stvaranje sredine u kojoj će se razmnožavati bakterije.

Miris vlage i buđi

Buđ ili plesan su takođe posledica zajedničkog delovanja toplote i vlage u mašini koja se nikada ne provetrava i ne čisti. Ako se uređaj nakon pranja ne osuši dobro, unutra će se zadržati kapljice vode, baš kao što se zadržavaju u gumi za zaptivanje između vrata i bubnja ili u drugim pukotinama i otvorima unutar samog aparata. Možda čak i mokra čarapa koju ste zaboravili da izvadite ili se zaglavila u mašini može izazvati ovakav neugodan miris.

Miris kanalizacije

Ako vaša mašina za pranje veša miriše na kanalizaciju, važno je da se odmah pozabavite kanalizacionim odvodima. Ne mora nužno biti da su odvodi razlog ovakvog neprijatnog mirisa, ali u slučaju da i posle detaljnog čišćenja uređaja i dalje osećate isti miris, velika je verovatnoća da su u pitanju kanalizacione, odnosno odvodne cevi i instalacije, pa ćete morati i njih da očistite.

Miris paljevine

Ako ste laik, biće vam sigurno teško da odredite zbog čega se oseća miris paljevine u veš mašini, ali bilo bi dobro da barem otprilike locirate izvor ili okolinu u kojoj se paljevina oseća. To može biti motor, pumpa za vodu, spojnica, zaptivke, pogonski kaiš ili neki drugi električni deo. Ipak, nekad vas miris može prevariti i može doći iz izvora za napajanje električnom energijom, odnosno utičnice.

Upozorenje: Ako je ovaj miris jak i nedvosmisleno ste utvrdili da se oseća paljevina, isključite odmah uređaj iz struje i ne dodirujte ga, a zatim pozovite profesionalnog majstora da tačno utvrdi o kakvom kvaru je reč.

Kako da se rešite neprijatnog mirisa iz veš mašine?

Veš mašina koja vam uništava rutinu pranja i iz koje izlazi “čista” odeća koja neprijatno miriše može da bude jako frustrirajuće iskustvo. Srećom, postoje jednostavna i efikasna rešenja da se zauvek ili bar na duži vremenski rok rešite ovog problema.

Rastvor sirćeta i vode

Ovo može da bude vrlo jednostavno rešenje. Napravite rastvor belog sirćeta i vode u razmeri jedan prema jedan i sipajte ga u bocu sa raspršivačem. U bocu dodajte i oko deset kapi svog omiljenog eteričnog ulja kako bi rastvor imao lep i prijatan miris (naravno - može i bez eteričnog ulja).

Poprskajte celu unutrašnjost mašine. Ne zaboravite da isprskate detaljno površinu oko gume kao i samu gumu za zaptivanje. Sačekajte pet do deset minuta da rastvor počne da deluje, zatim dobro prebrišite vlažnom krpom. Isti postupak ponovite i na spoljašnjoj strani mašine ali i na vratima. Izbegavajte da prskate rastvorom po komandnoj tabli, odnosno po drugim električnim komponentama. Ovo vam može pomoći da se otarasite neprijatnih mirisa koji pre svega nastaju od vlage i buđi.

Detaljno čišćenje bubnja

Ovo može biti najvažniji korak za uklanjanje neprijatnih mirisa. Detaljnim, dubinskim čišćenjem bubnja veš mašine ubićete bakterije, rešiti se buđi i ukloniti neprijatne mirise.

Pre nego što počnete da čistite, pročitajte uputstva proizvođača. Možda vam oni već nude neko rešenje. Ako nema nekih posebnih preporuka, onda sipajte jednu šolju belog sirćeta ili izbeljivača u fioku za deterdžent ili direktno u bubanj za modele sa punjenjem odozgo. Podesite uređaj na ciklus koji omogućava da se voda unutar uređaja zagreje najviše što može i pustite da veš mašina odradi ceo ciklus.

Na kraju, kada se ciklus završi, otvorite vrata veš mašine dok se unutrašnjost potpuno ne osuši. Ako i dalje pomalo osećate neprijatan miris možete ponoviti postupak. Preporuka je da ovo uradite najmanje jednom mesečno.

Očistite fioku, odnosno dozator deterdženta

Svaki model mašine za pranje veša ima dozator, posudu u koju se sipa prašak koji ide u veš mašinu. S obzirom da mašina pomoću vode iz njega uzima deterdžent, sam dozator se jako sporo suši, što ga čini savršenim mestom za razvoj buđi i bakterija. Zato je potrebno njegovo rednovno održavanje.

Prvo izvucite dozator. Napunite kadicu vrućom vodom i sapunom i ostavite fioku za doziranje deterdženta potopljenu u ovom rastvoru oko sat vremena. Zatim uzmite staru četkicu za zube i očistite prljavštinu koja je odmekla kao i ostatke deterdženta koji je zapekao.

Za čišćenje prljavštine unutar mašine u kanalu koji se nalazi iza dozera i kojim se prašak odvodi u bubanj veš mašine možete korititi sredstvo za čišćenje cevi. Nakon što se fioka osušila i pre nego što je vratite u ležište, poprskajte je rastvorom belog sirćeta i vode.

Dodatni savet: posle svakog ciklusa pranja ostavite fioku sa dozerom otvorenu desetak minuta kako bi se dobro osušila.

Očistite filter veš mašine

Filter veš mašine takođe treba redovno čistiti. On se kod većine modela nalazi u donjem prednjem delu. Uglavnom je preporuka proizvođača da se to radi jednom mesečno.

Jednostavno izvadite ili odvijete filter, pustite da prljava voda isteče, a njega dobro operete. Na filteru se nakupljaju prljavština, dlačice, ali mogu se čak naći i zaglavljene čarape ili drugi manji komadi veša. Odstranite nečistoće, a zatim ga u što toplijoj vodi isperite sapunom. Sačekajte da se osuši i onda vratite filter na mesto.

Očistite odvodnu cev - unajmite vodoinstalatera

Začepljene i prljave odvodne cevi jedan su od najčešćih uzroka neprijatnog mirisa. Ono što je bitno kada instalirate veš mašinu, prema preporuci većine proizvođača odvodno crevo treba postaviti na visini između 40 i 100cm, kako bi mašina lako izbacivala prljavu vodu. Takođe, ne treba gurati odvodno crevo u prljavu vodu ili duboko u odvod (najviše 15cm), jer bi u suprotnom moglo da dođe do vraćanja vode.

Za začepljene odvodne cevi ipak ćete morati da angažujete vodoinstalatera. On je obučen da rešava ovakve probleme. Osim toga, poseduje sav potreban alat ali i iskustvo da to uradi na najbolji mogući način.

Zaključak

Mnogi vlasnici jednostavno nemaju tu naviku da čiste svoje mašine za pranje veša redovno. Bez obzira što u stvari služi za pranje odeće i što kroz nju prolazi puno vode, mašina za veš takođe zahteva redovno održavanje i čišćenje, kao i svaki durgi uređaj u domaćinstvu. U njoj se zbog toplote i vlage stvaraju ogromne količine bakterija, buđi i drugih prljavština koje mogu da budu izvor neprijatnih mirisa.

Uz pomoć ovih naših saveta, moći ćete u većini slučajeva da se rešite gotovo svih vrsta neprijatnih mirisa koji iz veš mašine izlaze. Zauzvrat, dobićete odeću koja će biti savršeno čista i prijatno mirisati. Ali ako primetite neke intenzivnije neprijatne mirise ili čak osećate miris paljevine, onda je najbolje da pozovete majstora za servisiranje uređaja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.