UKOLIKO ZIMI KORISTITE GREJALICU, OVO MORATE DA ZNATE: BACITE POGLED na 5 upozorenja
Grejanje, Foto: Profimedia

savet

UKOLIKO ZIMI KORISTITE GREJALICU, OVO MORATE DA ZNATE: BACITE POGLED na 5 upozorenja

Obratite pažnju na upozorenja šta ne treba ciniti i šta je karakteristično za taj model grejalice

Objavljeno:

Električne grejalice, popularni kaloriferi - uz kvarcne peći i radijatore na struju - idealne su za dogrevanje prostorija u hladnim zimskim danima. Njihova vrednost je dokazana jer brzo zagreju prostor, ali ipak ne spadaju u osnovne izvore toplote.

Najbolje su za manje prostore poput kupatila ili male spavaće sobe koju treba tek smlačiti. Danas je asortiman ovakvih grejalica zaista širok, ima i jačih i slabijih, veoma lepo dizajniranih, ali te male sprave nisu bezopasne. Držite se ovih nekoliko pravila kako ne biste zažalili što ste ih kupili. Najpre pročitajte uputstvo kako se koriste i koliko funkcija imaju. Obratite pažnju na upozorenja šta ne treba ciniti i šta je karakteristično za taj model grejalice.

ISKLJUČITE JE KAD NISTE U KUĆI

Glavna mera opreza je da električnu grejalicu nikada ne ostavljate uključenu kad izlazite iz stana. Ona nikada ne sme da bude bez nadzora. Izvadite njen gajtan iz zida kako se ne bi dogodilo nešto nepredviđeno što može da izazove požar. Takode, neka ne radi kad spavate, jer i tada može doći do kvara, a vi niste budni da to sprečite.

NEKA NE STOJI NA PROLAZU

Udaljite grejalicu od mesta u sobi gde se najviše prolazi. Jasno je da često neko nogom zakaci gajtan ili prevrne ovu spravu, koja je laka i začas padne baš na deo koji izduvava toplotu.

NE KUPUJTE BAŠ NAJJAČU

Ništa niste uradili ako za mali prostor kupite grejalicu najjače snage. Ne treba vam. Vidite koju prostoriju želite da grejete, pa prema njenoj veličini kupite i grejno telo. Tako ćete sačuvati novac, a i izbegavate pregrejavanje. Ne zaboravite: električne grejalice čim se ugase, ostavljaju sobu hladnom.

SKLONITE JE OD ZAPALJIVIH STVARI

Ako je moguće, neka grejalica stoji bar tri metra od predmeta koji se lako zapale, kao što su police s knjigama, stočići s novinama, odeća, tepih. Postavite je na čistu ravnu površinu, i to na podu. Klonite se mesta kao što su klub stolovi, komode ili visoka mesta odakle lako može da padne.

IZBEGAVAJTE PRODUŽNI KABL

Navikli smo da više stvari koristimo uključujući ih u produžni kabl, ali to najmanje treba da važi za grejalice. Rasporedite stvari tako što ćete ostaviti za grejalicu utikač u zidu i tamo je uključiti direktno. Produžni kablovi cesto su preoptereceni, pa može da dođe do varničenja i kratkog spoja, a sve vodi požaru. Ukoliko nema drugog rešenja, neka produžni gajtan bude kratak, sa što manje utičnica.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.