DEČACI SU NEKADA NOSILI ROZE BOJU, A DEVOJČICE PLAVU! Postojali su ODLIČNI RAZLOZI za to
Beba, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

DEČACI SU NEKADA NOSILI ROZE BOJU, A DEVOJČICE PLAVU! Postojali su ODLIČNI RAZLOZI za to

Tek sredinom 19. veka, boje su počele da se vezuju sa polom!

Objavljeno:

Kako je već nepisano pravilo godinama unazad, roza boja je za devojčice, plava za dečaka. Prilikom kupovine stvari i za novorođenčad, uvek se to poštuje. Zašto je to tako malo ko zna, ali ono što je još više zanimljivo jeste da je nekada, daleko u prošlosti, pravilo bilo potpuno drugačije.

Tada boje nisu bile povezane sa polom, a dečaci i devojčice uglavnom su nosili belu boju i to ne zato što je predstavljala nevinost (kako bi neki mogli da pomisle) već zbog činjenice da se tkanina te boje lako održavala korićenjem izbeljivača.

Beba, Dete
foto: Profimedia

Tek sredinom 19. veka, boje su počele da se vezuju sa polom.

U to vreme, dečija odeća počela je češće da se pravi u svetlijim tonovima i pastelnim bojama. Koju deceniju kasnije plava i roze počele su da se vezuju za dečake i devojčice, ali tako da su plavu prvo uglavnom nosile devojčice, dok je pink bila omiljena nijansa za dečake.

Smatralo se da je pink jača i odlučnija boja i prikladnija je za dečake, a plava, koja je delikatnija i nežnija, lepša je za devojčice.

Krajem 19. i početkom 20. veka majke su savetovane da dečake oblače u roze kako bi oni izrasli u snažnije muškarce.

Situacija se promenila tridesetih godina 20. veka

Modne kuće su pink počele da reklamiraju i prodaju kao “savršenu” za žene dok je plava odjednom postala “muževna” i muška. Časopis Tajm je u to vreme jednom prilikom objavio tabelu u kojoj je navodio koje modne kuće prelaze na “novo pravilo” i koje još uvek koriste “staru podelu”.

Beba
foto: Profimedia

Ipak, do početka Drugog svetskog rata roze i plavo potpuno su zamenile rodne uloge! Onda je to pravilo plave i roze počelo da se širi i na celu bejbi industriju.

Plava i roze boja su savršeni primer kako se moda i trendovi brzo mogu promeniti. U vreme kada se rodni identiteti preispituju više nego ikada, a stari stereotipi ruše i odbacuju možda je vreme da i ovoj podeli dođe kraj

Bonus video:

00:07

Espreso čestitke: Sanja Stojanović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.