ZA MAME KOJE IMAJU DEČAKE: Kod ovih 5 stvari se najčešće greši u VASPITAVANJU!
Dečak, Foto: Profimedia

vaspitavanje muške dece

ZA MAME KOJE IMAJU DEČAKE: Kod ovih 5 stvari se najčešće greši u VASPITAVANJU!

To je sasvim normalno, ali treba da se trudite da ih ispravite

Objavljeno:

Svaki roditelj povremeno napravi grešku u vaspitanju.

To je sasvim normalno, ali treba da se trudite da ih ispravite.

U nastojanju da dete bude vaspitano što bolje, ponekad radimo i govorimo neke stvari koje mogu negativno uticati na dete.

Ovo se posebno odnosi na majke dečaka, koje često očekuju od malog deteta da bude nezavisno i jako.

1. Očekujete da dete bude emotivno jako, samo zato što je dečak

Roditelji tokom odrastanja deteta često govore rečenicu “Dečaci ne treba da plaču”. Ovo je tako pogrešno iz više razloga. Bez obzira na pol, svaki čovek ima emocije i ima puno pravo da ih ispolji, a vi kao roditelj, treba dete da podstaknete na to.

Nemojte takve stvari govoriti detetu i očekivati od njega, već ga pustite da plače ako mu se plače, kao i da ispolji bes. Nijedna negativna emocija, ako se zadržava unutar čoveka, ne može proći dobro.

2. Pretpostavljate da vaš sin nikada neće biti u ulozi žrtve

Roditelji često imaju potrebu da zaštite svoje ćerke i to je sasvim u redu. Međutim, ne treba da zapostavljate ni svog dečaka. Prema jednom istraživanju, jedan od šest dečaka doživi neku vrstu neželjenog intimnog kontakta do svoje 18 godine. Budite otvoreni i budite tu za dete, bez obzira na to da li je ono muško ili žensko.

3. Očekujete da voli sport i da bude dobar u njemu

Sport je odličan način da vaše dete provede slobodno vreme, ali morate imati na umu da ni on nije za svakoga. Najpre se dete treba oprobati u različitim vrstama sportova, da bi znalo koji mu najbolje leži.

Tek onda ćete znati da li vaše dete ima dar za tako nešto. Ono što je bitno, jeste da vi prihvatite da vaš sin ne mora biti dobar sportista i da ćete ga vi, bez obzira na to, voleti.

4. Ne dozvoljavate mu da ima strahove

I dečaci imaju pravo da budu uplašeni, jednako kao devojčice. Nikako ne bi trebalo da mu usadite osećaj da je strah emocija koju ne bi smeo da oseća. Umesto da kažete: “Nemaš čega da se plašiš!”, pitajte ga da vam objasni svoje strahove.

Recite mu da je strah normalna stvar i da hrabri ljudi nisu oni koji se ničega nikada nisu plašili, već oni koji se plaše, ali odluče da ne dozvole strahu u bilo čemu da ih sputava.

5. Pretpostavljate da vaš sin nikada nikome neće nauditi

Svi mi volimo da verujemo da su naša deca najbolja. Ali naše sinove, isto kao i ćerke, moramo da učimo da budu osećajni kad su u pitanju drugi ljudi, da poštuju granice koje im se postavljaju, kao i da nečije “Ne” zaista znači ne.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.