praznična trpeza
ZA NEZABORAVNE I UKUSNE PRAZNIČNE TRENUTKE: Savršen porodični BOŽIĆNI RUČAK, od PREDJELA do TORTE! (RECEPT)
Domaćice se uglavnom trude da praznična trpeza bude raznovrsna i bogata, pa božićni ručak sadrži toplo i hladno predjelo, glavno jelo i dezert
Možda drugim danima nemate toliko vremena ni za kuvanje, a kamoli za ručak sa porodicom, ali Božić je dan kada bi apsolutno trebalo da budete sa njima.
Domaćice se uglavnom trude da praznična trpeza bude raznovrsna i bogata, pa božićni ručak sadrži toplo i hladno predjelo, glavno jelo i dezert.
Božićni ručak podrazumeva tople i lepe razgovore, u toku kojih se ne smeju govoriti ružne reči, niti se imati ružne misli.
Božić je i sjajno vreme za pomirenje i praštanje. Zašto ne biste sve te lepe stvari uradili uz lep, bogat i svečan obrok?
Za nezaboravne i ukusne praznične trenutke, mi vam predlažemo sledeće:
Slana rozen torta
Sastojci:
– slane rozen kore, jedno pakovanje – sitan sir, 500 g – kisela pavlaka, 500 g – majonez, 200 g – šunkarica ili pileća prsa, 250 g – kiseli krastavčići, 3-4 komada – ajvar, 3 kašike – tvrdi sir po izboru, 200 g – so
Priprema:
Potrebne su vam četiri posude. U prvu stavite ajvar.
U drugoj pomešajte narendani kačkavalj sa pavlakom in majonezom, a u treću, sa istim namazima pomešajte rendani kačkavalj.
Krastavčiće, nakon što ih iseckate, pomešajte sa sitnim sirom i 1/4 pomenute količine tvrdog sira po izboru.
Ređajte kore i naizmenično mažite filove na svaku koru.
Pihtije od jogurta
Sastojci:
– jogurt, 750 ml – majonez, 200 g – želatin, 50 g – praška ili pica šunka, 350 g – šargarepa, 4 komada – kiseli krastavčići, proizvoljna količina – jaja, 4 komada – so
Priprema:
Skuvajte šargarepu i iseckajte je na kolutiće. Isto uradite i sa jajima.
Želatin potopite u malo hladne vode ( 50 ml ) i ostaviti da nabubri. Stavite sve u malo veću posudu od one koju ste planirali za želatin da pored njega može da stane još nekih 100 ml.
U šerpici pomešajte jogurt, majonez i so i stavite da se lagano kuva.
Kada bude pred ključanjem, sklonite jogurt sa vatre, pa uzmite jednu kutlaču te mase i dodajte u želatin. Mešajte dok se želatin ne istopi.
Sada tu masu vratitieu jogurt i dobro izmešajte.
Na dno pleha poslažite polovinu iseckane praške šunke, kutlačom stavite deo jogurta, pa poslažite red šargarepe, pa opet jogurt, krastavci, jogurt, pa jaja, opet jogurt i red šunkarice, na kraju završiti ostatakom jogurta. Možete slagati i redom koji vi želite, kao i dodavati i oduzimati sastojke po vašem ukusu.
Ostavite preko noći u frižideru.
Juneća čorba
Sastojci:
– juneće meso, najbolje rozbratna – mešano povrće za čorbu (karfiol, šargarepa, brokoli, grašak) – crni luk, jedna glavica – pavlaka, 2 kašike – jaja, 2 komada – so – biber – bio začin
Priprema:
Skuvajte junetinu i suvi začin u 2,5 l vode, dok meso ne omekša.
Izdinstajte crni luk sa malo ulja i vode, i postepeno dolivajte toplu vodu. Zatim dodajte mešano povrće za čorbu ( jednu kesu od 400 gr ) i nalijte proceđenu supu od kuvanja junećeg mesa.
Dodajte iseckano meso i nalijte još vode.
Na kraju umutite jaja sa pavlakom, uzmite jednu kutlaču čorbe i pomešajte sa tim, a zatim vratite u šerpu.
Ostavite da kuva još 5 minuta, a za to vreme dodajte začine po ukusu.
Svinjsko pečenje sa mlincima i pivom
Sastojci:
– svinjski vrat, 1 kg – beli luk, 10 čenova – senf, 1 kašika – pivo, 2 dl – supa, 2 dl – kim, 1 kašičica -so – biber – bio začin – pakovanje mlinaca
Priprema:
Meso na nekoliko mestazasecite nožem pa natrljajte so, bio začin, biber i kim, kao i sa 5 čenova belog luka, prethodno ugnječenih u presi. Premažite senfom i ostavite u frižideru da prenoći.
U velikom tiganjuj zagrejte ulje. Pržite meso uz stalno okretanje, dok se ne uhvati korica. Meso i ulje na kome se peklo prebacite u vatrostalnu posudu, zatim dolijte supu i prestalih 5 čenova ugnječenog belog luka.
Stavite meso u rernu, prethodno zagrejanu na 250 stepeni. Kada supa provri, dospite pivo i smanjite temperaturu na 220 stepeni. Često prelivajte i okrećite meso, kako bi se ravnomerno zapeklo.
Mlince prelijte, u drugoj posudi sa litrom supe i ostavite ih oko 5 minuta da upijaju tečnost, vodeći računa da ne počnu da se raspadaju. Nakon toga ih procedite.
Kada se meso ispeče, izvadite ga iz pleha ili tepsije i u nju ubacite mlince (u mešavinu piva i supe) i u to dolijte i supu. Meso iseckajte i vratite u posudu sa mlincima.
Sve dobro promešajte i ostavite da se zapeče.
Čokoladna torta sa pomorandžama
Sastojci:
Kora – jaja, 9 komada – šećer, 160 g – mleveni bademi, 200 g – kakao, 20 g – sok i kora jedne pomorandže
Fil – jaja, 4 komada – čokolada (po mogućnosti sa pomorandžom) – šećer, 200 g – puter, 200 g – sok jedne pomorandže – vanil šećer, 1 kesica
Glazura
– čokolada, 100 g – ulje, 2 kašike
Priprema:
Umutite 9 žumanaca sa šećerom. Belanca umutite posebno sa prstohvatom soli.
Sjedinite žumanca i sneg od belanaca i posteponeno dodajte mlevene bademe, kakao, sok i koru pomorandže. Dobro promešajte žicom ili viljuškom, da se masa sjedini. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, sipajte u njega pripremljenu smesu pa pecite koru oko 45 minuta na 180 stepeni.
Što se tiče fila, potrebno je da kuvate na pari jaja sa šećerom i vanil šećerom, stalno mešajući dok ne dobijete kremastu smesu, oza šta će vam biti potrebno oko 10 minuta. Čokoladu istopite u posebnoj posudi, pa je umešajte u krem koji ste sklonili sa vatre.
Na kraju umešajte i sok jedne pomorandže, prekrijte fil providnom folijom i ostavite u frižideru da se ohladi. Kada se fil ohladi, dodajte 200 g omekšalog putera isečenog na kockice, miksirajte dok se puter ne sjedini sa filom.
Za glazuru, potrebno je da čokoladu istopite na pari i pomešate sa uljem.
(Espreso/domacirecepti.com, moljacuspajuzu.blogspot.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!