NAJUKUSNIJI ČVARCI: Evo u čemu je tajna!
Ilustracija, Foto: RINA

domaći proizvodi

NAJUKUSNIJI ČVARCI: Evo u čemu je tajna!

Mi smo za vas istražili i pokušali da nadjemo idealnu recepturu za ovu zimsku poslasticu od mesa

Objavljeno:

29. novembar je za većinu domaćina znak da treba da krenu sa takozvanim “svinjokoljem”. U većini naših krajeva zadržala se tradicija pripremanja domaćih proizvoda od mesa. Odvajaju se sveži komadi za pakovanje i sušenje, deo za slaninu, čvarke, kobasice i čuvenu krvavicu.

Glavni uslov je da se sve obavlja u higijenskim uslovima, a meso prethodno odnese na pregled, zbog trihineloze.

Svako domaćinstvo ima svoj tradicinalni recept za pripremu ovih mesnih specijaliteta, koji se čuva i prenosi iz generacije na generaciju. Mi smo za vas istražili i pokušali da nadjemo idealnu recepturu za ovu zimsku poslasticu od mesa.

Savršeni čvarci se tope u ustima

Čvarci se na našim prostorima masovno prave, a gotovo svako domaćinstvo ima neku svoju tajnu i baš svoje smatra najboljima. Hrskavi i slani, čvarci su savršena grickalica, odlično idu uz pivo i vino, a u kombinaciji sa crvenim ili belim lukom su prosto nezamenjivi. Nalaze svoje mesto i na trpezama ljudi koji su na sve popularnijoj hrono dijeti.

U čemu je tajna dobrih čvaraka?

Većina iskusnih domaćina koji godinama prave čvarke slažu se da je najveća “caka” u načinu na koji se secka slanina za čvarke. Važno je slaninu rezati na komade odgovarajuće veličine, koji ne smeju biti ni preveliki, niti previše mali. Ako su komadi preveliki mast neće uspeti lepo da se otopi i čvarci će biti previše masni. S druge strane, ukoliko se slanina izreže na previše sitne komade, čvarci će biti žilavi i tvrdi.

Najgore što možete da uradite je da nejednako izrežete salo, a idealna veličina komada trebalo bi da bude oko 3cm. Veoma je važno i da obratite pažnju na temperaturu prostorije u kojoj seckate slaninu za topljenje. Što niža temperatura, to bolje, a najbolje je da to obavite napolju.

Izrezanu slaninu stavite u veliku posudu, a u prvih pola sata je neophodno stalno mešanje. Kada mast krene da se peni (nakon otprilike 2 sata) dobro je dodati mleko da bi čvarci dobili savršenu boju. Na količinu od 10kg slanine ide oko 1dl mleka. Što više mleka sipate, to će čvarci biti tamniji.

Kada mast postane bistra, a čvarci dobiju prepoznatljivu rumenu boju, vreme je da ih ocedite. Mnogi domaćini tvrde da čvarci ne treba da se sole, jer na taj način gube hrskavost.

Duvan čvarci

Ovi končasti, interesantni i pikantni čvarci nastali su u Valjevu, gde i danas ljubomorno čuvaju recept za ovu slanu poslasticu. Ime su dobili jer bojom i strukturom podsećaju na seckani duvan.

Ukoliko i sami želite da se oprobate u pravljenju ovog omiljenog zimskog predjela, pronašli smo recept koji provereno uspeva. Potrebno vam je 2 kg svinjskog mesa sa krtinom, 2 kg mesnate slanina, so i voda.

Sve iseći na manje komade, staviti u veliku posudu, sipati 2-3l vode i kuvati uz stalno mešanje drvenom varjačom. Kada komadići sala počnu da žute, mast procediti kroz čisto platno. Čvarke vratiti nazad i još malo propržiti dok sasvim ne porumene. Ponovo dobro procediti, pritiskajući dok se ne istisne poslednja kap masnoće. Vratiti ih u posudu i posoliti.

Kada se ohlade, duvan čvarci su gotovi i spremni za degustaciju.

(Espreso/ratar.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.