DA LI PAS SME DA JEDE SIROVO MESO? Istraživanja su POKAZALA
Ilustracija, Foto: Profimedia

životinje

DA LI PAS SME DA JEDE SIROVO MESO? Istraživanja su POKAZALA

Istraživači su sprovedena na 60 uzoraka sirove hrane za pse od deset proizvođača iz različitih evropskih zemalja

Objavljeno:

Mnogi vlasnici pasa daju svojim mezimcima sirovo meso, verujući da je to jedna od prirodnih potreba pasa.

Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da to nije uvek najbolje rešenje.

Istraživanje objavljeno na sajtu Veterinarskog društva Velike Britanije, pokazalo je da je veoma rizično za čoveka da dozvoli psu da ga liže nakon što pojede sirovo meso, kosti ili iznutrice.

1 / 5 Foto: Profimedia

Stručnjaci upozoravaju da se u psećoj hrani koja je bazirana na sirovom mesu, nalaze brojne bakterije koje mogu biti štetne za psa, ali i za čoveka.

Istraživači su sprovedena na 60 uzoraka sirove hrane za pse od deset proizvođača iz različitih evropskih zemalja.

Hrana za pse koja je pravljena na bazi sirovog mesa, nije pasterizovana niti je na njoj urađeno bilo šta da bi se uklonile bakterije. Istraživači su u svih 60 testiranih uzoraka pronašli tragove štetnih enterobakterija.

Za pojedine proizvode je utvrđeno da mogu izazvati infekciju ešerihijom. Četiri uzorka su čak pokazala prisustvo salmonele, koja se ne sme naći u hrani prema standardima Evropske unije. U tri uzorka je pronađena i kampilobakterija.

Obe pomenute bakterije mogu da se prenesu i na čoveka.

Društvo je izdalo upozorenje za sve vlasnike koji se odlučuju da psima daju hranu pravljenu od sirovog mesa. Njima se preporučuje da preduzmu posebne mere predostrožnosti.

Takođe, ovo društvo ne preporučuje ni sirovu hranu pripremljenu kod kuće, a savetuju obaveznu konsultaciju sa veterinarom.

Oni preporučuju i da se sirovo meso, ukoliko se daje ljubimcima, čuva zamrznuto i da se seče posebnim nožem. Takođe, ne savetuju blizak kontakt sa ljubimcem nakon upotrebe ovog mesa.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.