3 KLJUČNE STVARI KOJE MORATE DA ZNATE KADA SPREMATE SVINJSKO PEČENJE: Da bi bilo SAVRŠENO dodajte PIVO, evo i KADA
Pečenje, Foto: Printscreen/Youtube/Today's lunch Minja Stanisavljevic

NJAMIII

3 KLJUČNE STVARI KOJE MORATE DA ZNATE KADA SPREMATE SVINJSKO PEČENJE: Da bi bilo SAVRŠENO dodajte PIVO, evo i KADA

Želite li da postignete savršeno hrskavu koricu u kombinaciji s mekim i sočnim mesom, stručnjaci savetuju da kožu zarežite nožem dubine otprilike tri milimetra kako bi masnoća mogla da izađe kroz površinu

Objavljeno:

Kraj godine, osim slavljem, obeležava se i obilnom trpezom, a u malo kojem domaćinstvu na stolu se neće naći prasetina. Ukusno svinjsko meso jedno je omiljenih prazničnih jela, ali mnogi muku muče s postizanjem sočnog mesa u kombinaciji sa savršeno hrskavom koricom. Kako biste ove godine svoje najmilije oduševili nikad ukusnijom prasetinom, u nastavku donosimo provereno dobar recept, ali i tri saveta stručnjaka za pečenje bez mane.

Prema pisanju Serious Eatsa, profesionalni kuvari ističu da je svinjetinu važno posoliti veče pre nego što ćete je peći i pustiti da odstoji u frižideru. Ako to uradite odmah pre prečenja, korica neće biti hrskava ni meso dovoljno slano.

Druga stvar koju bi trebalo uraditi je da izvadite meso iz frižidera pre pečenja i pustite ga da ‘odmori’ na sobnoj temperaturi otprilike sat vremena. Kako biste bili sigurni da meso neće biti vlažno, prebrišite ga ubrusom pre stavljanja u rernu.

Želite li da postignete savršeno hrskavu koricu u kombinaciji s mekim i sočnim mesom, stručnjaci savetuju da kožu zarežite nožem dubine otprilike tri milimetra kako bi masnoća mogla da izađe kroz površinu.

U nastavku donosimo provereno dobar recept za najfinije novogodišnje praseće pečenje o kojem će vaši ukućani i gosti pričati sve do iduće Nove godine.

Sastojci:

1 kg prasetine so svinjska mast pivo luk beli luk lovorov list

Postupak:

Meso prebrišite kuhinjskim ubrusom sa svih strana, dobro posolite i ostavite da odstoji preko noći. Pre pečenja, izvadite meso iz frižidera, ponovo ga prebrišite kako biste uklonili suvišnu vlagu i pustite ga da ‘odmori’ barem sat vremena kako bi postigao sobnu temperaturu.

Zagrijte rernu na 220°C. Kožu zasecite nožem dubine otprilike tri milimetra dubine na nekoliko mesta kako bi masnoća mogla da izađe kroz površinu. Tako će i kožica biti savršeno hrskava.

Pecite meso otkriveno 15-20 minuta da se zapeče. Meso ponovo premažite svinjskom mašću, prelijte s malo vode i vratite u rernu pokriveno. Pecite otprilike sat vremena po kilogramu mesa, na temperaturi 180-200°C, u zavisnosti od jačine vaše rerne.

Ako želite pečenju da date aromu, dodaje na četvrtine naseckan crni luk, lovorov list i nekoliko čena belog luka. Meso svakih pola sata do 45 minuta proverite i nalijte po potrebi dodatnom količinom vode. Zalivajte kožicu ispuštenom masnoćom, da se ne isušuje.

Pred kraj pečenja, po želji, jednom ili dvaput prelijte pivom, što će vam dati intenzivniju boju, a zadnjih desetak minuta meso ponovo otkrijte da se korica zapeče. Unutrašnjost će mu zbog pečenja u pokrivenoj posudi ostati sočna i mekana.

Meso izvadite i držite na toplom. Pričekajte da se dovoljno ohladi da možete da ga isečete, a preostalu masnoću iskoristite da začinite mlince, pirinač ili na njoj ispecite krompire.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.