AKO BACATE ISKORIŠĆENO ULJE RADITE VELIKU GREŠKU: Izneverovaćete kada čujete za šta ga sve možete ISKORISTITI!
Prženje pomfrita na ulju, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

vaŽno

AKO BACATE ISKORIŠĆENO ULJE RADITE VELIKU GREŠKU: Izneverovaćete kada čujete za šta ga sve možete ISKORISTITI!

Ako ste ulje koristili za kuvanje biljnog obroka, razmislite o tome da ga dodate u kantu za kompost

Objavljeno: 13:43h

Bilo da pirjate povrće, pržite pileće kotlete ili mesne okruglice, ulje je obično prvo što stavite u tavu. Portal Real Simple donosi savete šta napraviti s uljem koje vam je ostalo nakon spremanja obroka.

Ako ste se rešili ostatka ulja tako što ste ga izlili u odvod sudopera ili bacili van u dvorište, celo vreme ste to pogrešno radili.

Ulje možete ponovo iskoristiti za kuvanje

1 / 5 Foto: Profimedia

Jeste li znali da možete reciklirati ulje za kuvanje? Ovo je naročito korisno ako često pržite hranu ili koristite puno ulja za kuvanje. Sve što trebate učiniti je pustiti ulje da se ohladi na sobnu temperaturu, procediti ga kroz maramicu i uliti u hermetički zatvorenu posudu.

Možda ćete ga trebati procediti nekoliko puta kako biste bili sigurni da su sve mrvice nestale, ali kada se očisti, možete ga ponovno upotrebiti do dva puta, a najbolje bi bilo da ga potrošite u roku od dan, dva.

Ulijte ulje u posudu

Ako nakon kuvanja imate samo malo viška ulja, možda neće biti dovoljno za recikliranje. Jednostavan i učinkovit način da ga se rešite je da ga pustite da se ohladi, a zatim ga ulijte u jednokratnu posudu, dobro zatvorite i bacite u smeće.

Dodajte ulje u kompost

Ako ste ulje koristili za kuvanje biljnog obroka, razmislite o tome da ga dodate u kantu za kompost. Vaše bube i crvi biće vam zahvalni! Samo pazite da to ne radite s uljem u kojem se peklo meso.

Napravite netoksični pesticid

Jeste li ikada primetili male ugrize insekata na lišću vaših biljaka? Uljem koje vam je ostalo nakon pripreme hrane može ih delotvorno ukloniti. Dodajte malo ulja i vode u bocu s raspršivačem i poprskajte lišće. Tako ćete se zauvek rešiti dosadnih insekata. No, koristite ulje na kojem ste pripremali biljni obrok!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.