MIHAJLO PUPIN JE IMAO SVOJU OMILJENU PITU KOJI MNOGI OD VAS OBOŽAVAJU: U dezertu se KRIJE 1 TAJNA, tu je i RECEPT
Pita, Foto: Printscreen/Youtube/Serpica Recepti

OPAAA

MIHAJLO PUPIN JE IMAO SVOJU OMILJENU PITU KOJI MNOGI OD VAS OBOŽAVAJU: U dezertu se KRIJE 1 TAJNA, tu je i RECEPT

Naučnik je tada imao 20 godina, a pita o kojoj je pisao postala je "omiljena pita Mihajla Pupina" koja se kasnije spremala u Vojvodini, a desert je dobio njegovo ime

Objavljeno:

Za čuvenog naučnika Mihajla Pupina vezuje se i priča o jednom specijalitetu koji je probao kao mladić po dolasku u Ameriku, a koji je kasnije dobio epitet vrhunske poslastice.

"Kada sam se iskrcao pre 48 godina u Kasl Gardenu, imao sam u džepu svega pet centi. I da sam umesto pet centi doneo pet stotina dolara, moja sudbina u novoj, meni potpuno nepoznatoj zemlji, ne bi bila ništa drukčija. Mladi doseljenik, kao što sam tada bio ja i ne počinje ništa dok ne potroši sav novac koji je poneo sobom. Ja sam doneo pet centi i odmah sam ih potrošio na jedan komad pite od šljiva, što je u stvari bila nazovi pita. U njoj je bilo manje šljiva, a više koštica! A da sam doneo i pet stotina dolara, trebalo bi mi samo malo više vremena da ih utrošim, verovatno na slične stvari, a borba za opstanak koja me je očekivala ostala bi ista", zapisao je Mihajlo Pupin po dolasku iz Praga u Ameriku, kada je u džepu imao samo pet centi.

Naučnik je tada imao 20 godina, a pita o kojoj je pisao postala je "omiljena pita Mihajla Pupina" koja se kasnije spremala u Vojvodini, a desert je dobio njegovo ime.

Ukoliko želite da probate pitu u kojoj je uživao i Pupin, ovo je recept za slasnu poslasticu, recept donosi portal "Srbiju volimo".

Potrebno je za osam osoba:

- za testo:

550 g brašna

125 g margarina

250 g šećera

2 jaja (jedno celo i jedno žumance)

2 dl mleka

prašak za pecivo

kašičica sode bikarbone

za fil:

1. šljive oljuštiti i izvaditi koštice (po želji šljive posuti cimetom.

2. u posudi odgovarujeće veličine pomešati brašno i margarin dok se ne dobije rastresita (prhka) tekstura.

3. u mešavinu margarina i brašna dodati 250 g šećera, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro promešati, a nakon toga dodati jaje, žumance i mleko. Mesiti dok se ne dobije kompaktno testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati još brašna.

4- testo podeliti na dva dela, oklagijom razvući prvu “koru”, prekriti dno tepsije za pečenje koja je prethodno dobro podmazana ili obložena papirom za pečenje.

5. na tu koru rasporediti voće. Voće posuti krupno mlevenim bademima i ostatkom šećera. Prekriti drugom korom napravljenom od ostatka testa.

(Espreso / BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.