SAM SVOJ MAJSTOR: Napravite najoriginalniju JELKU uz samo par stvarčica sa police (FOTO)
Jelka, Foto: Printscreen/Tviter

VRLO ZANIMLJIVE

SAM SVOJ MAJSTOR: Napravite najoriginalniju JELKU uz samo par stvarčica sa police (FOTO)

Ako plastika za vas i pored toga nije opcija, možda jeste neka od ovih varijanti

Objavljeno: 07:46h

Novogodišnji i božićni praznici su gotovo nezamislivi bez jelke. Međutim, šta ako vam je dosadilo da kitite jelku, ili pak nemate mesta u stanu? Imamo šest predloga koji bi mogli da budu rešenje za vas.

Sve ređe se kupuju prave, prirodne jelke - što iz ekonomskih razloga, što iz ekoloških. Srećom, danas postoji toliko vrsta plastičnih jelki, da možete maltene naći vernu imitaciju smrče. Ona, međutim, nikada neće imati miris pravog bora, osim ako i to ne dokupite.

Ako plastika za vas i pored toga nije opcija, možda jeste neka od ovih varijanti.

Jelka od knjiga 1

Postoji nekoliko načina da napravite jelku od knjiga. Ako imate veliku biblioteku i na policama knjige iza knjiga, možete napraviti ovakvu jelku:

Knjige ređajte oko okruglog stola ili stolice, da bi jelka imala čvrstu strukturu. Ako želite da bude stabilna, bolje je da ne bude baš ovoliko visoka.

Nepraktično je stavljati ukrase na nju, ali to nije ni neophodno zahvaljujući šarenim koricama knjiga.

2D zelena jelka

1 / 10 Foto: Printscreen/Tviter

Ako imate bebu koja je tek počela da stoji, ili mačku koja se penje svuda, najbezbednije je da imate 2D jelku, koja se može naći bilo na zidu ili vratima.

Potrebne su vam girlande koje ćete moći da zalepite bilo tako što ćete napraviti pun trougao, bilo tako što ćete napraviti stilizovanu šaru. Ovakva jelka vam omogućava i da je okitite lakšim ukrasima i lampicama (što je malo nezgodnije ako je na vratima, a vama treba utičnica, pa biste morali da potražite lampice koje rade na bateriju).

Najlakše je zalepiti dvostrano lepljivim papirićima, ako ne želite da ostavite neki otisak na zidu.

2D jelka od grančica

Najjeftinija, a možda i najlepša 2D jelka može se napraviti od svega nekoliko grančica koje možete pokupiti u parku.

Pričvrstite ih na zid, tako što su na dnu najduže grančice. Dovoljno vam je njih desetak.

Ovakva jelka je najlepša kada se ugasi svetlo i lampice dođu do izražaja. Sitnim ukrasima u raznim oblicima možete joj uneti život.

Bejbifrendli jelka

Ako želite da uživate u kićenju jelke, a imate bebu i strahujete da će povući granu, rešenje je sunđerasta jelka, ili jelka od zelene tkanine.

Sve što je potrebno je da zeleni materijal iskrojite u obliku jelke, ili pak sunđer koji se koristi u pravljenju nameštaja isečete u tom obliku i "presvučete" zelenom tkaninom.

Na ovakvu jelku možete kačiti ukrase koje sami napravite.

Za one koji vole da majstorišu

Jelka
foto: Printscreen/Tviter

Ako vam majstorisanje u kući nije strano i posedujete kutiju sa alatom, mogli biste i da istesterišete svoju jelku, uz pomoć nekoliko dasaka i eksera.

Jednostavna konstrukcija daje vam mnogo mogućnosti za kićenje, a možete je sačuvati i za narednu godinu.

Možete napraviti i police - "investicija" od koje koristi nemate samo u zimu. Na njih stavite knjige tako da su gusto zbijene, a bilo bi dobro da su iste visine. Za to bi dobro poslužile višetomne knjige i knjige iz istih kolekcija.

Možete staviti i ukrase u istoj boji - zelenoj ili srebrnoj koja bi simbolisala sneg.

Jelka od knjiga 2 - laka rešenja

Pod haštagom #booktree možete pronaći mnoge ideje.

Ovo je jedna od jednostavnijih varijanti, za koju vam je potrebno manje knjiga, što znači da nećete osiromašiti svoje police.

"Stablo" pravite od zatvorenih knjiga, a slede "grane" od knjiga otvorenih na sredinu. Vodite računa da na dno idu one sa većim listovima.

I dok "stablo" jelke može da bude šareno zahvaljujući koricama knjige, njene "grane" biće ipak pretežno bele. Zato je dobar predlog da stavite lampice u boji.

S druge strane, nudimo i rešenje uz pomoć kojeg knjige ostaju na polici. Pogledajte na fotografiji.

(Espreso/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.