ŠTA SVE IZAZIVA STRAH KOD PSIĆA? Nešto će vas IZNENADITI, ali postoji način da im POMOGNETE
Pas, Foto: Profimedia

BUBICEEEE

ŠTA SVE IZAZIVA STRAH KOD PSIĆA? Nešto će vas IZNENADITI, ali postoji način da im POMOGNETE

Ukoliko se propuste znaci da je od nečega uplašen, to može prouzrokovati dugoročne strahove koji se mogu manifestovati nepoželjnim, pa i agresivnim ponašanjem

Objavljeno: 21:21h

Često se piše o situacijama kada se čovek plaši psa, a da li znate čega se psi ili bar većina pasa plaši? Kao i bilo koja druga životinja, on je živo biće koje može uplašiti bilo šta.

Ukoliko se propuste znaci da je od nečega uplašen, to može prouzrokovati dugoročne strahove koji se mogu manifestovati nepoželjnim, pa i agresivnim ponašanjem.

Psi
foto: Profimedia

Anksioznost, strah, fobija

Iako je veoma kompleksno pitanje čega se to plaše psi, u odgovoru na njega treba da napravimo razliku između pojmova kao što su anksioznost, strah i fobija. Anksioznost je osećaj nesigurnosti, stanje u kojem životinja iščekuje, odnosno predoseća opasnost iako ona nije prisutna. Strah je neugodna, normalna, pa i očekivana emocionalna reakcija psa na postojeću ili očekivanu opasnost - neprijatan zvuk, nepoznat predmet, osoba ili životinja itd. Fobija je, za razliku od straha koji je normalna emocionalna reakcija na pretnju, iracionalan trajni strah od određenih situacija, predmeta, pojava, osoba, koji životinja ne može kontrolisati. Psi koji se boje pokazuju anksioznost kroz različite signale stresa kao što su izbegavanje kontakta, oblizivanje, protezanje, dizanje šape, okretanje glave ili tela, zevanje, otresanje, odbijanja hrane, dahtanje, drhtanje, nemir i tako dalje. Reakcije na strah mogu biti bežanje, borba (napad) ili ukopavanje u mestu.

Psi
foto: Profimedia

Kako se manifestuje strah

Psi na različite načine reaguju kada su preplašeni, a njihove reakcije zavise od iskustva koja je pas imao, ali o tome kako se životinja oseća u datom trenutku i situaciji. U stanju panike psi mogu pokušati da pobegnu, reaguju agresivno, obavljaju nuždu u prostoru u kojem borave, uništavaju nameštaj, a dešavaju se i slučajevi samopovređivanja, pa čak i iskakanja kroz prozor ili s terase. Ako je strah manji, naš ljubimac će možda samo ubrzanije disati i dahtati ili podviti rep, ali ako je on jak, pas se može izbezumiti, panično bežati i tada nam ne preostaje ništa drugo nego da psa što pre sklonimo od izvora straha. Važno je pritom da ne pokušavate da ga utešite ni rečima ni dodirom jer to kod pasa ne deluje na isti način kao kod nas, te može na duge staze i da pogorša stvari. Pohvalite ga i pomazite čim se bar malo primiri.

Psi
foto: Profimedia

Šta da preduzmete

Vašem psu koji se uplašio treba da budete podrška jer to ne pogoršava emocionalno stanje životinje. Kod nas postoji predrasuda da će se pas još više plašiti ako ga tešite. Jednako, mnogi smatraju da taj problem treba rešavati tako što pse treba da izlažemo izvorima njihovog straha. Ovakav način terapije kod pasa je neuspešan i kontraproduktivan jer ljubimca dodatno izlažemo stresu umesto da da mu pomognemo da se nosi sa svojim strahom. Takođe, fizički kažnjavati psa zato što se boji je apsolutno neprihvatljivo. Cilj vaspitanja i treninga je imati psa koji sluša svog vlasnika zato što mu veruje, a ne zato što ga se boji!

Najčešći uzroci

1. Grmljavina i strah od petardi i vatrometa

2. Stepenice i liftovi

3. Sjajni predmeti

4. Drugi psi i životinje

Pas, Psi
foto: Profimedia

5. Ljudi

6. Deca

7. Strah od veterinara

8. Skakanje s nameštaja

Psi
foto: Profimedia

9. Automobili

10. Određeni mirisi

11. Glasni zvukovi

12. Nepoznate podne površine

13. Ljudi koji viču

Psi
foto: Profimedia

14. Gužva

15. Samoća

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.