NAPRAVITE OD NJIH DOBRE LJUDE: Kako da zaštitite svoje dete od lošeg uticaja društva?
Ilustracija, Foto: Profimedia

odgoj dece

NAPRAVITE OD NJIH DOBRE LJUDE: Kako da zaštitite svoje dete od lošeg uticaja društva?

Deca često, kada su među vršnjacima, osećaju društveni pritisak

Objavljeno:

Na vaspitanje deteta ne utiču samo roditelji, već i škola, društvo i okolina u kojoj odrasta.

Stoga, dragi roditelji, nema potrebe da sbe krivite u potpunosti, ukoliko vaše dete ponekad napravi neku glupost.

Deca često, kada su među vršnjacima, osećaju društveni pritisak. Društveni pritisak se može definisati kao osećaj da ste primorani da radite iste stvari koje rade drugi, kako biste bili prihvaćeni i voljeni u grupi.

Iako je od malih nogu moguće biti pod negativnim uticajem drugih, češće se ova situacija javlja tokom adolescencije, jer mladi žele da se uklope i postoji strah da će biti odbačeni ili kritikovani od društva, ako se ne ponašaju na određeni način.

Strah od odbacivanja ih može učiniti podložnijim uticaju okoline i može da utiče na mlade da rade isto što i drugi, čak i ako je to pogrešno ili rizično.

Zbog toga, neophodno je da dete od ranog perioda usmerite na pravi put. Važno je da razvijete međusobno poverenje, da dete razume da je roditelj uvek u pravu i da mu želi samo dobro.

1. Održavajte dobru komunikaciju

Razgovor, Dete, Roditelj
foto: Profimedia

Održavanje dobre komunikacije i jačanje odnosa sa decom je od suštinskog značaja za prevazilaženje teških trenutaka u porodici. Preporučljivo je da svojoj deci dajete do znanja da ste uvek spremni da ih saslušate i da sa vama mogu da razgovaraju o bilo kojoj temi.

Na ovaj način ćete učiniti da vaša deca osećaju da mogu da razgovaraju o neprijatnim situacijama sa vama, kao što je društveni pritisak.

Da biste postigli dobru komunikaciju, uvek saslušajte šta žele da kažu. U svakom trenutku izbegavajte agresivnost, grubost, neslušanje i okrivljavanje deteta.

Preporučljivo je da postavljate pitanja i pokazujete svoju zabrinutost u vezi sa nečim, umesto da samo pretpostavljate da je dete za nešto krivo i da ga kritikujete.

2. Upoznajte njihovo društvo

Zima, Sneg, Deca
foto: Profimedia

Pozovite prijatelje svoje dece u svoju kuću, ponudite im bezbedan i prijatan prostor gde će moći da se druže uz, recimo, ukusnu hranu i dobar humor. Ovo će vam omogućiti da bolje razumete o čemu pričaju, šta ih zanima, a šta brine.

Upoznajte i roditelje njihovih prijatelja. Odnos sa njima može da vam pomogne u dobijanju relevantnih informacija, kako deca provode vreme u tuđoj kući, a steći ćete i “nadzornika” za svoje dete, koji će vas uvek obaveštavati kako se ono ponaša.

3. Ohrabrujte ih da upoznaju nove ljude

Jedan od razloga zašto deca mogu da pokleknu pod pritiskom lošeg društva, jeste taj što žele da imaju prijatelje, da budu prihvaćeni i da pripadaju grupi koja im daje sigurnost.

Ukoliko vi kao roditelji podstičete i podržavate svoju decu da praktikuju različite aktivnosti u kojima mogu da upoznaju nove vršnjake, deca će imati priliku da neguju prijateljstva u različitim sredinama i izbegnu želju da se uklope u samo jedno, potencijalno loše, društvo.

4. Upoznajte ih sa posledicama

Još u ranom periodu, neophodno je objasniti detetu da njegova dela imaju posledice po njega, ali i po druge.

Da biste pomogli svom detetu da donosi bezbedne odluke, pored toga što treba da im predočite da je neki vid ponašanja pogrešan, preporučljivo je da ga podstaknete da razmisli o posledicama njegovih aktivosti.

5. Naučite ih da kažu “ne”

Sa odbijanjem drugih, nekada se teško nose i odrasli. Važno da sagledate kako vi, prvenstveno, postavljate granice prema drugim ljudima.

Ključno je da detetu upravo vi budete dobar primer.

Objasnite mu da odbijanje ne predstavlja ništa loše, naročito ukoliko je dete samo svesno da bi neki postupak, koji od njega društvo zahteva, bio pogrešan. U krajnjem slučaju, podstaknite ga da se zapita kakvo to društvo ima, kada ono radi loše stvari i pokušava njega da natera na to.

Takođe, pokušajte da mu objasnite kako mu to i nisu pravi prijatelji, ako ga odbacuju zbog toga što nešto jednostavno ne želi.

6. Naučite ih da kažu “ne” na drugi način

Ponekad možda ne žele direktno da odbiju nekoga, pa bi bilo pametno da ih naučite određenim strategijama. Na primer, možete im reći da pred društvom okrive vas ako nešto ne žele da urade. Na primer, neka kažu: “Roditelji će me kazniti, ako to uradim” ili “Zabraniće mi da se družim sa vama”.

Druga alternativa je da predlože svojim drugovima da urade nešto drugo, što će biti zabavnije ili zanimljivije od nepravilnog ponašanja koje njihovi prijatelji predlažu.

7. Ograničite vreme koje provode na internetu

Kompjuter, Laptop, Dete
foto: Profimedia

Na internetu, deca skoro pa da nemaju kontrolu, a razni, potencijalno štetni i opasni sadržaji, dostupni su im na dva klika. Takođe, ne bi bilo loše da, krišom, nadzirete koje sajtove posećuju ili šta gledaju na televiziji.

Zbog toga se preporučuje da ograničite vreme koje provode na društvenim mrežama i drugim sajtovima.

8. Pomozite im da razviju zdravo samopouzdanje

Vaša uloga je ovde veoma važna. Ukoliko deca steknu dovoljno visoko, a zdravo samopouzdanje, manja je verovatnoća da će pokleknuti pod pritiskom drugih.

Poštovanje njihovih preferencija, hvaljenje njihovih dostignuća i dobrog ponašanja, kao i pokazivanje poverenja u njih, dobre su metode da im pomognete u izgradnji samopouzdanja.

Ova osobina će im biti višestruko korisna i isplativa u budućnosti.

Bonus video:

04:36

BRZE VESTI 13.12.2021. 17:55

(Espreso/Brightside.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.