DA LI JE STERILIZACIJA PSA DOBRA IDEJA? Dobro pročitajte pre donošenja ODLUKE
Pas, Foto: Facebook

životinje

DA LI JE STERILIZACIJA PSA DOBRA IDEJA? Dobro pročitajte pre donošenja ODLUKE

Naime sterilizacija podrazumeva tretiranje reproduktivnih organa životinje, u cilju sprečavanja reproduktivnih sposobnosti

Objavljeno:

Sterilizacija psa je nešto o čemu svi vlasnici razmišljaju.

Često su u nedoumici da li je to dobro za ljubimca i dugo razmišljaju da li je to pametno.

Koristi od sterilizacije su višestruke, i ukoliko ne želite štence, dobro je rešenje.

Ova intervencija spada u najčešće, ali bi najbolje bilo da se obratite veterinaru u kog imate poverenja.

Sterilizacija se može sprovoditi i na mužjacima i na ženkama, s tim da sterilizacija i kastracija nisu isti proces.

Naime sterilizacija podrazumeva tretiranje reproduktivnih organa životinje, u cilju sprečavanja reproduktivnih sposobnosti. Oni su na psu i dalje prisutni.

Kastracija podrazumeva potpuno uklanjanje reproduktivnih organa. Ovaj proces se može izvršiti i na mužjacima i na ženkama. Kada se odstrani materica ženke, na taj način sprečava se njeno gnojenje i različite vrste infekcija koje mogu uzrokovati čak i smrtnost.

Sterilizacija ima svoje prednosti i mane. Vlasnici moraju da razbiju zablude o ovom procesu i treba da znaju da se ponašanje psa menja isključivo u periodu nakon operacije, dok će kasnije on ponovo postati vaš stari krzneni prijatelj.

Kada je reč o mužjacima, isti hormon koji podstiče na parenje, tera psa na različite oblike ponašanja, poput lajanja, zavijanja, lutanja, obeležavanja prostora, agresivnosti i sličnog.

Nije redak slučaj da pas, usled svog nagona za parenjem, pobegne od kuće. On sebe na taj način dovodi u opasnost, jer je pitanje da li će umeti sam da se vrati kući, da li će ga napasti veći pas, ili će ga udariti automobil.

Psi koji nisu sterilisani, neretko su agresivniji prema drugim psima, pa i ljudima.

Pas
Pasfoto: Profimedia

Isto tako, nekontrolisano rađanje nikako nije dobro za ženku, a reproduktivni organi ženke su izrazito podložni brojnim infekcijama.

Oporavak

Operisana ženka treba da se utopli nakon intervencije i da se pusti da se odmara. Negujte je što je više moguće.

Trudite se, koliko možete, da se ne kreće, jer trčanje i penjanje po nameštaju može da dovede do pucanja šavova. Što se manje bude kretala, rana će brže zarasti.

Neophodno je da povedete računa i o ishrani kuce. Ne bi trebalo da ga hranite teškom hranom, a potrudite se da sprečite i prejedanje kao ni da dolazi do prejedanja, kako se ne bi stvorili dodatni zdravstveni problemi. Postoji specijalizovana hrana za sterilisane pse.

Neophodno je da nabavite kragnu za psa, kako u neznanju i lizanjem ne bi pokidao šavove, što može dovesti i do fatalnog ishoda. O svim dodatnim informacijama se posavetujte sa veterinarom.

Sterilizacija spada u rutinske operacije, a oporavak od nje ne traje dugo.

(Espreso/Ljubimci.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.