PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita sa pečurkama, Foto: Printscreen/Youtube/ Marija Karma

VRLO POPULARAN

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)

Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Objavljeno: 11:00h

Krajem novembra je počeo post, a sada se uveliko traže posni i recepti. Zabluda je da je posna hrana bezukusna hrana, može biti vrlo ukusna ako znate kako da je pripremite. Posna pita sa pečurkama je definitivno nešto što će vam ulepšaju period posta.

Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama. Ove pite se češto kombinuju sa lukom ili prazilukom, a obavezno se stavljaju i u pica pite.

Evo koji će vam sve sastojci biti potrebni:

– 500 grama gotovih kora,

– 1 struk praziluka,

– 800 grama šampinjona,

– ulje za podmazivanje,

– biber,

– so.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Hrana i Vino SR

Priprema: Najpre isecite struk praziluka na kolutiće i očistite šampinjone. Šampinjoni se vrlo lako čiste, možete samo skinuti spoljnu koricu. Tako ćete biti sigurni da u njima nije ostalo ništa od zemlje i prljavštine. Potom, šampinjone isecite na kolutiće.

Stavite par kapi ulja u tiganj koji ne zagoreva pa onda dodajte praziluk, kada se praziluk blago isprži da postane proziran, tada je pravo vreme da u tiganj stavite listiće šampinjona.

Pampinjoni će početi da ispuštaju vodu, možete dodati malo soli kako biste ubrzali taj proces. Kada sva voda ispari, onda je smesa spremna. Onda može začiniti sa biberom, dosoliti i dodati još neke začine po želji, kao, na primer, bosiljak.

Uključite ringlu da se zagreva na dvesta stepeni, a za to ćemo spremati pitu. Najpre pomešajte ulje sa vodom, time ćete premazivati svaku koru pite kako bi ona bila hrskava i mekana.

Dakle, prvo premažite pleh sa malo ulja, pa onda stavite prvu koru i po njoj razmažite mešavinu vode i ulja, isto tako uraditi i sa drugom i trećom korom. S tim što ćete na trećoj kori staviti od 2 do 3 kašike smese sa šampinjonima.

Ako želite da urolate pitu dovoljno je da smesu stavite samo po sredini, a ako pak želite klasičnu pitu onda celu smesu razmažite po kori. Ponovite postupak dok ne ostanete bez kora. Poslednju koru obavezno premažite sa ostatkom ulja i vode i možete je preliti sa viškom.

Ubacite pitu da se peče na 180 stepeni, peče se oko pola sata. Proveravajte s vremena na vreme da li je kora porumenela, znaćete da je pita pečena tako što ćete je probosti čačkalicom, ako se sastojci ne lepe za čačkalicu, to znači da je posna pita od pečuraka gotova.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.