PRELEPOG UKUSA
NEOBIČNA POSNA PITA SA MAKOM I DŽEMOM: Testo se pravi sa čajem od KAMILICE, čar joj daje DEKORACIJA (RECEPT)
Ovo morate napraviti, nećete se pokajati
Meko testo koje se pravi sa čajem od kamilice je ono što daje posebnu čar ovoj piti, pored odlične kombinacijte maka, oraha i džema.
Sastojci:
250 ml čaja od kamilice
150 ml ulja
20 g kvasca
3 kašike šećera
prstohvat soli
1 kesica vanilin šećera
narendana korica od limuna
500 g brašna tip 500
Za fil:
300 g mlevenog maka
3 kašike džema od šipurka ili kajsija
3 kašike šećera (ako je smesa za štrudle ne dodavati)
Za dekoraciju:
3 kašike džema
mleveni orasi
Priprema:
Najpre, pripremite čaj od kamilice i ostavite da se prohladi, da bude mlak.
Zatim, sipajte ga u posudu, dodajte šećer, izmrvljen kvasac, promešajte, pa dodajte 1 kašiku brašna.
Sve sjedinite, pa kad kvasac nadođe narendajte koru limuna, dodajte ulje, so, vanilin šećer i postepeno dodajte ostatak brašna.
Prvo promešajte, pa umesite testo.
Pokrijte testo i ostavite na toplom mestu da nadođe nekih sat vremena.
U mleveni mak dodajte džem, malo vruće vode i promešajte.
Testo premsite, pa podelite na 3 jednaka dela.
Pek papir isecite na veličinu 20×30 cm i pospite sa malo brašna.
Stavite testo ne pek papir i oklagijom razvucite na veličinu papira.
Pleh istih dimenzija obložite pek papirom, pa ubacite prvu koru i sipajte fil preko, zatim druga kora, fil, treća kora.
Poprskajte poslednju koru sa malo tople vode.
Pecite pitu u zagrejanoj rerni na 180 Celzijusa oko pola sata, ali je posle 10 minuta prekrijte folijom.
Gotovu pitu premažite sa džemom i pospite mlevenim orasima.
(Espreso/stil.kurir)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!