OVAJ NAČIN KONZUMIRANJA JAJA MNOGI IZBEGAVAJU, A NAJZDRAVIJI JE: Evo šta kažu ruski doktori
Foto: Profimedia

otkrili

OVAJ NAČIN KONZUMIRANJA JAJA MNOGI IZBEGAVAJU, A NAJZDRAVIJI JE: Evo šta kažu ruski doktori

Verovali ili ne, ali jaja se različito apsorbuju u telu u zavisnosti od načina kuvanja

Objavljeno: 14:47h

Jaja su zdrava namirnica i sadrže lako svarljive proteine i korisne aminokiseline. Međutim, koristi se mogu razlikovati u zavisnosti od načina pripreme, kaže nutricionista Nurija Dijanova za radio "Sputnjik".

- Ovo je najbolji protein u rangu proteina, lako se vari i ima idealan sastav aminokiselina, čak i bolji od mesa. Žumance sadrži i lecitin, koji utiče na vid, i vitamin A u idealnom obliku - kaže Dijanova.

Međutim, jaja se različito apsorbuju u telu u zavisnosti od načina kuvanja. Dakle, kaže stručnjak, telo najbolje percipira omlet. Na drugom mestu je poširano jaje. Zatim slede kuvana, pržena jaja i sirovo jaje.

Jaja
foto: Printscreen/Tik Tok

Dijanova je primetila da je omlet univerzalno jelo i lider u smislu svarljivosti za telo. Savetovala je da se napravi omlet od jednog celog jajeta i nekoliko proteina.

Ranije je nutricionista Irina Stepnaja rekla da bi uključivanje dva žumanca u dnevnu ishranu blagotvorno uticalo na rad gastrointestinalnog trakta i ublažilo nedostatak vitamina. Pored toga, svakodnevna konzumacija ovog proizvoda takođe jača kosti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.