SPREMITE GA KAO PROFESIONALAC: Ako vam FALAFEL ne uspeva uvek, dobro obratite pažnju (RECEPT)
Humus, Foto: instagram printscreen domacihumus

falafel kao iz izraela

SPREMITE GA KAO PROFESIONALAC: Ako vam FALAFEL ne uspeva uvek, dobro obratite pažnju (RECEPT)

Falafel je bliskoistočno ulično jelo sastavljeno od kuglica leblebija i začina, prženo u ulju koje se obično poslužuje u lepinji s povrćem i humusom i/ili umakom od jogurta.

Objavljeno:

U originalnom receptu stoji da se sušena leblebija potapa 16 do 24 sata pre pripreme. Sa druge strane brzi recepti nude mogućnost zamene za one kuvane leblebije iz konzerve. Da li su ovi saveti tačni i zašto nam ne uspeva uvek falafel, već se kuglice raspadnu?

Falafel je bliskoistočno ulično jelo sastavljeno od kuglica leblebija i začina, prženo u ulju koje se obično poslužuje u lepinji s povrćem i humusom i/ili umakom od jogurta.

Iako se priprema od jednostavnih sastojaka i na vrlo jednostavan način iziskuje jednu važnu stvar – potapanje suvih leblebija u vodi. Biće vam dovoljno da potopite leblebije veče pre termičke obrade (8 do 12 sati), a ako želite pomoć pri omekšavanju u vodu dodajte i pola kašičice sode bikarbone.

Na internetu se mogu naći brojna brzinska rešenja za pripremu falafela koja umesto natopljenih leblebija nudi skuvanu verziju u konzervi, ali to je pogrešan odabir i zbog toga vam falafel nikada neće ispasti onako kako treba. Kada se kuglice falafela oblikuju i prže sa kuvanom leblebijom imaju premekanu teksturu što pokvari utisak celog jela.

Originalni recepti za falafel sadrže i sveže listiće korijandera koje ovim prženim kuglicama daju zelenu boju. Ako niste ljubitelj tog začinskog bilja, povećajte količinu peršuna.

Sastojci za falafel:

200 grama sušenih leblebija

30 grama svežih listića peršuna (bez peteljki)

20 grama svežih listića korijandera (bez peteljki)

1 manji luk

3-4 češnja belog luka

1 kašičica kumina

1 kašičica mlevenog korijandera

1 kašika susama

so i biber po želji

pola kašičice sode bikarbone

ulje za prženje

Priprema:

Natopite leblebije noć pre i u vodu dodajte pola kašičice sode bikarbone. Ocedite sutradan vodu i leblebije stavite u secka zajedno sa začinima, lukom i belim lukom.

Blendajte sve dok ne dobijete kompaktnu smesu i mrvičastu teksturu. Nemojte da preterujete sa seckanjem, ne bi trebalo da dobijete pastu.

Smesu prebacite u zdelu i stavite u frizider na sat vremena da se stisne. Pre nego što počnete da oblikujete kuglice u smesu dodajte susam.

Zagrejte ulje u loncu pa u njemu prepržite kuglice falafela dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i hrskavu teksturu. Za to će vam biti potrebno nekoliko minuta. Stavite na papir za upijanje masnoće i poslužite sa seckanim povrćem i sosom po želji.

Savet plus:

Ako ne želite falafel da pržite u dubokom ulju, termički ih možete obraditi i u rerni. Oblikovanu smesu premažite sa malo ulja, pa stavite da se peče u prethodnu zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Okrenite ih na drugu stranu na pola pečenja.

(Espreso/Punkufer.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.