DA LI STE ZNALI DA POSTOJI IDEALNO VREME ZA TRAŽENJE POVIŠICE? 88.000 ljudi, pokazalo koliko je važna rutina
ilustracija, Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

DA LI STE ZNALI DA POSTOJI IDEALNO VREME ZA TRAŽENJE POVIŠICE? 88.000 ljudi, pokazalo koliko je važna rutina

Važno je doba dana u kojem radite određene stvari

Objavljeno:

Nepisano pravilo glasi da za svaku aktivnost postoji tačno određeno vreme dana.

A veliko britansko istraživanje u kojem je učestvovalo 88.000 ljudi, pokazalo je koliko je važna rutina u životu.

Takođe, ispostavilo se da nije svejedno u koliko sati tražite povišicu ili čistite kuću.

Idealne satnice:

Merenje težine: u 6 sati ujutru

Najbolje vreme za proveravanje težine je ujutro, neposredno nakon što ste se probudili i ispraznili bešiku. Tada ćete dobiti prave brojke, jer još niste pili i jeli.

Uzimanje vitamina: u 7 sati

Vitamini koji se rastvaraju u vodi, poput vitamina B, C i folne kiseline, najbolje se apsorbuju ako ih uzimate na prazan stomak. Uzimajte ih 30 minuta pre doručka.

Test trudnoće: u 7:30 sati

Hormon trudnoće (ljudski korionski gonadotropin – HCG) proizvode ćelije oko embriona, koji potom pronalazi svoj put do urina. Testovi na trudnoću beleže nivo HCG-a u mokraći, i njegova najveća koncentracija je rano ujutro.

Doručak: u 7:45

Savetuje se da doručkujete u roku od dva sata nakon buđenja. To pomaže u podsticanju metabolizma i smanjuje potrebu za hranom tokom dana.

Rešavanje problema: 8:30

Nivoi hormona stresa, kortizola, u tom delu dana su na najvišem nivou. Tada imate više energije, a i koncentracija je na visokom nivou pa je to savršeno vreme za hvatanje u koštac s problemima, zadacima, projektima…

Kupovina hrane: u 10:30 sati

Tri sata nakon buđenja optimalno je vreme za nabavku namirnica. Tad je funkcija mozga na vrhuncu, a želudac je još pun od doručka tako da nećete biti skloni da kupujete toliko nezdravu hranu, već ćete češće pazariti zdravije namirnice.

Traženje povišice: u 11 sati

Nivoi kortizola u telu su još na visokom nivou pa ćete imati više energije da objasnite šefu zašto želite povišicu, a i šanse da ćete je dobiti su tada veće, jer će vas šef pažljivije saslušati.

Šetnja: u 12 časova

Sunce je tada na najvišoj tački, a UV zraci su najintenzivniji pa će vam brza dvadesetominutna šetnja osigurati dovoljnu dozu vitamina D. Osim toga, telo će procirkulisati, a mozak će se osvežiti i opustiti.

Ručak: u 13 sati

Do tog vremena probavni procesi u vašem telu su radili punom parom i uspeli da provare ono što ste pojeli za doručak. Ali, to znači da je želudac prazan i, ako ne pojedete zdrav ručak, mogli biste da padnete u iskušenje i da grickate nešto nezdravo što će vam brzinski podići nivo energije u telu.

Vođenje ljubavi: u 15 sati

Logično, svako vreme je dobro za seks, ali stručnjaci tvrde da je idealna satnica oko 15 časova. Naime, studija je pokazala da su u popodnevnim satima muški i ženski hormoni više usklađeni.

Čišćenje: u 16 sati

Ljudima koji imaju naviku da čiste popodne je lakše jer je tada koordinacija ruku i očiju na vrhuncu, a i raspoloženje je vedrije.

Kupovina cipela: u 18 sati

Noge nateknu tokom dana, a cipele je bolje kupovati kad su otečene. Zbog toga, ako želite da budete sigurni da ćete nabaviti cipele koje vam savršeno odgovaraju, birajte ih predveče posle posla. U to vreme stopala će vam biti na maksimumu otečenosti. Kad biste cipele kupovali ujutro, lako bi moglo da se dogodi da počnu da vas žuljaju u popodnevnim satima.

Spavanje: između 22 i 23 časa

U to vreme broj otkucaja srca pada zajedno s hormonima stresa i telesnom temperaturom, što znači da se osećate opušteno i spremni ste za kvalitetno spavanje.

Naravno, kod ovakvih istraživanja postoji veliki problem, a to je činjenica da prosečan zaposleni čovek teško da može da ispoštuje baš sve idealne satnice…

Doduše, bar za većinu ljudi, tu je vikend i prilika za “popravni”

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.