PORED OBIČNE HRANE I SLATKIŠI MOGU DA SE ZAMRZNU: Objašnjeno kako da to PRAVILNO uradite i koliko SMEJU da STOJE
Slatkiši, Foto: Profimedia

NJAM NJAM

PORED OBIČNE HRANE I SLATKIŠI MOGU DA SE ZAMRZNU: Objašnjeno kako da to PRAVILNO uradite i koliko SMEJU da STOJE

Stručnjaci stoga savetuju koje slatkiše možete staviti u zamrzivač, a kojima tamo nije mesto

Objavljeno:

Po pravilu, većina kupovnih slatkiša ima dugi rok trajanja. Čokolada, karamele i tvrdi bomboni mogu vrediti najmanje devet meseci na sobnoj temperaturi ako su pravilno upakovani. No što ako se pločici čokolade bliži istek roka trajanja, a ne želite je odmah pojesti? Ili imate slatkiše kojima želite produžiti rok valjanosti i do sledeće godine? Dobra vest je u činjenici da se deo njih sigurno može zamrznuti, piše Lifehacker.

Stručnjaci stoga savetuju koje slatkiše možete staviti u zamrzivač, a kojima tamo nije mesto. Pre stavljanja u zamrzivač svi slatkiši moraju biti dobro upakovani bilo u originalnoj ambalaži ili u vrećici i foliji sa što manje preostalog vazduha. Idealne su vakuumirane vrećice.

Ove slatkiše možete zamrznuti

Čokolada na sobnoj temperaturi vredi jednako dugo kao i zamrznuta, pa se čini da je besmisleno stavljati je u zamrzivač, no to zavisi o lokaciji na kojoj se nalazite. Ako živite negde gde su izrazito visoke temperature i čokolada će se brzo otopiti, bolje je spremiti je u zamrzivač nego ostaviti na sobnoj temperaturi ili u špajzu. Tamna čokolada vredi od jedne do dve godine, dok bela i mlečna čokolada vrede od osam do deset meseci.

Slično je i sa tvrdim i gumenim bombonima. Na hladnom, tamnom mestu mogu vredeti i do godinu dana, no ako im ne možete osigurati hladnije mesto, radije ih zamrznite.

Univerzitet Misuri Ekstenšn upozorava da se deo slatkiša u zamrzivaču može promeniti, odnosno da će masnoće iz čokolade utecati na njen izgled i stvoriti lagani omotač koji deluje kao prašina. Takođe, na pojedinim bombonima mogu se pojaviti napukline.

Mnogi slatkiši koje ste izradili kod kuće takođe se mogu čuvati u zamrzivaču, a to uključuje fudge, karamele i slične poslastice. Odvojite individualna serviranja i čvrsto ih zamotajte u foliju te zamrznite.

Ove slatkiše ne bi trebalo da zamrzavate

Univerzitet Misuri Ekstenšn ističe da višnje prelivene čokoladom nisu idealne za zamrzavanje jer je nadev širi kad se ledi. The National Confectioners Association savetuje da ne zamrzavate slatkiše koji sadrže voće ili orašaste plodove.

Ove slatkiše možete zamrznuti na kraće vreme

The National Confectioners Association kaže da čokoladne trufflese i toffeeje možete zamrznuti najviše na dva meseca. Budući da u hladnjaku vrede jedva nekoliko nedelja ovo je idealan način da im produžite svežinu. Saveti za trufflese se razlikuju, pa tako neki preporučuju da zamrznute pojedete u roku tri meseca, dok ima i onih koji kažu da vrede od 12 do 18 meseci.

Ako pripremate recept prvi put, svakako proverite postoje li za njega saveti oko smrzavanja, ili napravite test i sami proverite koliko će potrajati u zamrzivaču. Svojstva zavise o sastojcima koje koristite, pa je zato ponekad teže pronaći jednoznačan odgovor. Kad je pak reč o komercijalno pakovanim slatkišima, sve što može potrajati na sobnoj temperaturi, može se i zamrznuti.

Što ako ste slatkiše predugo držali u zamrzivaču?

Takvi slatkiši ne predstavljaju opasnost za zdravlje. Nećete se razboleti ako pojedete stare slatkiše iz zamrzivača, no verovatno su promenili ukus i teksturu pa više neće biti ukusni kao sveži.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.