SVIDEĆE VAM SE
SRPSKA TRPEZA ZA ARANĐELOVDAN I NAREDNE PRAZNIKE: Prste da POLIŽETE, bogat JELOVNIK
Arhanđel Mihailo je zaštitnik loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu
U nedelju, 21. Novembra pravoslavni vernici proslavljaju Sabor Svetog arhangela Mihaila – Aranđelovdan. To je svakako prilika da okupite članove porodice i praznik proslavite kako dolikuje.
Arhanđel Mihailo je zaštitnik loze Nemanjića i jedan od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu.
Takođe, Aranđelovdan je druga slava po redu koju Srbi najčešće proslavljaju.
Ako želite da imate lepo sređenu trpezu u kojoj će moći da uživaju svi vaši gosti, predlažemo vam ovaj jelovnik.
Predjelo
Damska salata sa orasima
Sastojci: 200 g sitnog sira, 150 g seckanih oraha, 100 g majoneza, 3 kuvana jaja, 1 svež kvasac, so i biber.
Priprema: Sir, orahe i majonez izmešajte. Dodajte sitno seckana jaja, a zatim i sitno seckani svež krastavac, so i biber. Izmešajte i poslužite.
Teleća čorba
Sastojci: 500 g telećeg mesa od buta ili vrata, 1 glavica crnog luka, 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun), 1 koren celera, 2 krompira, 1 dl ulja, 2 kašike brašna, 2 dl pavlake, 1 žumance, so, biber, lorber, malo perušnovog lista.
Priprema: Crni luk sitno iseckajte, pa izdinstajtena ulju. Dodajte meso isečeno na kockice (i kosti, ako ima), nalijte vodom da ogrezne i dinstajte na tihoj vatri oko sat vremena.
Dodajte povrće iseckano na kockice, posolite, pobiberite, te nalijte oko 2 litra vode. Napravite i zapršku od dve kašike brašna, pa sve zajedno kuvati još oko pola sata. Pred serviranje u gotovu čorbu umešajte pavlaku sa umućenim žumancetom i pospite sitno seckanim peršunom. Po želji, teleća čorba se može zakiseliti sirćetom ili limunovim sokom.
Sarma od listova raštana
Sastojci: 30 listova raštana, blago obarenih u vreloj vodi, 500 g junećeg mesa, 100 g sitno seckane slanine, 100 g pirinča, 2 glavice crnog luka, beli luk, 1 šargarepa, so, biber, suvi začin.
Priprema: Napravite smesu za sarmu od junećeg mesa, kuvanog pirinča, rendane šargerepe, sitno seckane slanine i luka i začina. Filujte svaki list posebno pa složite u dublji sud ili vatrostalnu činiju. Prelijte sa vodom da ogrezne i ubacite u rernu. Kada voda uvri, sarmice će biti skrčkane. Servirajte sa kiselim mlekom.
Glavno jelo
Jagnjetina
Za ljubitelje pečene jagnjetine donosimo recept za savršeno pečeno jagnjeće meso u rerni.
Sastojci: kilogram i po jagnjetine, 100 ml ulja, 400 ml belog vina, 500 ml vode, pola praziluka, 3 srednje glavice crnog luka, 1 glavica belog luka, 2 šargarepe, 1,2 kilograma krompira, so, mlevena crvena paprika, ruzmarin, peršun, biber.
Priprema: Jagnjetinu prvo dobro usolite a zatim je posložite u tepsiju. Zatim dodajte krompire (može i manje a cele), praziluk, beli luk, šargarepu i luk. Nalijte sa vodom, uljem i vinom, dodajte začine pa sve lepo izmešajte.
Pecite najmanje dva sata u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Prvih sat vremena tepsiju pokrijte sa folijom ili sve lepo složite u pekač pa pecite.
Dezert
Torta Španski vetar
Sastojci:
Kora: 9 belanaca, 300 g šećera, sok od pola limuna.
Fil: 9 žumanaca, 5 kašika brašna, 9 kašika šećera, 1 vanilin šećer, 500 ml mleka, 300 g mlevenih oraha, 250 g margarina, 200 g šećera.
Dekoracija: 250 – 300 g šlaga.
Priprema: Umutiti belanca sa šećerom i limunom u čvrst sneg. Sušiti u rerni zagrejanoj na 150 stepeni 15-20 minuta, pa smanjiti temperaturu na 100 stepeni. Ukupno se suši oko 40 minuta.
Mleko staviti da provri, a u međuvremenu umutiti žumanca, sa 9 kašika šećera, brašnom i vanil šećerom. Dodati u vrelo mleko ikuvati 3-4 minutada se malo zgusne. U vreo fil dodati 300 g mlevenih oraha. Posebno umutitimargarina i 200 g šećera, pa dodati u smesu sa orasima. Fil rasporediti preko kore, pa odozgo ukrasiti umućenim šlagom i dekoracijom po želji.
Uživajte u slavskoj trpezi!
(Espreso / Stil.kurir.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!