PIJETE JE SVAKI DAN, ALI NEMATE POJMA DA I KAFA MOŽE DA SE POKVARI: Ukoliko je čuvate na 1 MESTU, produžićete ROK
Kafa, Foto: Profimedia

NISTE ZNALI

PIJETE JE SVAKI DAN, ALI NEMATE POJMA DA I KAFA MOŽE DA SE POKVARI: Ukoliko je čuvate na 1 MESTU, produžićete ROK

Otvorena mlevena kafa će vam trajati isto kao i neotvorena ukoliko je budete skladištili na pomenutim mestima

Objavljeno: 17:31h

Mlevena kafa može da traje od tri do pet meseci ukoliko je neotvorena i čuvate je na sobnoj temperaturi. Ipak, ukoliko odlučite da je čuvate u zamrzivaču, možete joj produžiti rok trajanja za dve do tri godine čak.

Otvorena mlevena kafa će vam trajati isto kao i neotvorena ukoliko je budete skladištili na pomenutim mestima.

Što se kafe u zrnu tiče, njen rok trajanja je od šest do devet meseci, a čuvanje u zamrzivaču omogućava da ostane sveža takođe dve do tri godine. To je slučaj kada je zatvorena. Jednom kada je otvorite, možete je bezbrižno piti do šest meseci, a ukoliko je odložite u zamrzivač i dve do tri godine.

Instant kafa ima najduži rok trajanja. U zavisnosti od ambalaže može trajte od dve do 20 godina i imati isti miris i ukus. Tajna je u tome što većina vrsti instant kafa ima sloj od aluminijuma unutar svoje ambalaže koji sprečava vlagu i toplotu da prodru do same kafe. Čak i kada je otvorite ona će sačuvati svoju svežinu duži vremenski period.

Čuvanje u zamrzivaču može produžiti rok trajanja bilo koje kafe i do nekoliko godina, a to joj neće promeniti karakterističan miris ili ukus.

Kada kafi istekne rok i pokvari se, upravo su miris i ukus indikatori. Promene na samoj kafi neće biti uočljive, kao na primer buđ kod većine namirnica, već ćete imato osećaj da pijete ustajalu kafu.

(Espreso / Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.