POSTOJI PRAVI NAČIN I ZA SUŠENJE POSTELJINE: Evo šta preporučuju EKSPERTI
Ilustracija, Foto: Profimedia

posteljina

POSTOJI PRAVI NAČIN I ZA SUŠENJE POSTELJINE: Evo šta preporučuju EKSPERTI

Stručnjakinja je predložila nekoliko korisnih saveta

Objavljeno: 19:12h

Sušenje posteljine u mašini za sušenje može biti skupo, troši energiju i nanosi štetu okolini ako to radite prečesto. Stoga je The Sun podelio kako najbolje osušiti posteljinu bez mašine i otkrio greške koje mnogi rade.

Operite i osušite ujutro

Lusi Akrojd, stručnjakinja za čišćenje, tvrdi: "Operite posteljinu ujutro i ostavite da se vaši čaršavi osuše tokom dana pre nego što ih spremite uveče. Ako uputstva za čišćenje posteljine to dopuštaju, dodatno stavite posteljinu na centrifugu u mašini pre nego što je izvadite."

Posteljinu osušite u sobama sa velikim protokom vazduha i na područjima koja se ne koriste toliko kao na drugim mjestima u domu kako biste izbegli da ih udarite ili im dodate vlagu. Prebacite čaršave preko ograde

"Čim završite ciklus pranja, izvadite čaršave i dobro ih protresite kako biste smanjili gužvanje i nabore", nastavila je Lusi.

Najbolji način da osušite posteljinu u zatvorenom prostoru je da težite velikoj površini kako bi se tkanina u potpunosti mogla disati. Ako ste u mogućnosti, prebacite čaršave preko ograde tako da možete iskoristiti celu dužinu stubišta da ih osušite u ravnom i uspravnom položaju.

Iskoristite vrata

Potražite druge visoke predmete u svom domu kao što su stupovi za zavese ili vrata. Ako nemate dovoljno veliko sušilo za čaršave, vrata su prikladniji način za sušenje većih predmeta poput jorgan, čaršava ili pokrivača.

Držite vrata otvorena dok se predmet suši kako biste omogućili maksimalan protok zraka i sprečili da se vaši črašavi oštete. Ako stavljate predmet ravno preko vrata, proverite je li gornji dio čist i bez prašine.

Nikada ne stavljajte mokre tkanine na radijatore

Može biti primamljivo osušiti svoju posteljinu na radijatoru, ali to nije preporučljivo sa sigurnosne točke gledišta jer postoji potencijalni rizik od požara.

Takođe, prekrivanje radijatora vlažnom tkaninom takođe može uzrokovati nakupljanje neželjene kondenzacije, što dovodi do vlage ili buđi. Korištenje radijatora za sušenje čaršava ili odeće može imati negativan učinak na vaše račune za grejanje jer ne dopušta pravilnu cirkulaciju vazduha pa će vašoj kući trebati više vremena da postigne željenu temperaturu, a time će i povećati potrošnju.

Bonus video:

05:01

BRZE VESTI 11.11.2021. 13:55

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.