POSTPOROĐAJNA TUGA: Kako da je prepoznate i pomognete MAJKAMA koje imaju izražene simptome
Ilustracija, Foto: Profimedia

saveti

POSTPOROĐAJNA TUGA: Kako da je prepoznate i pomognete MAJKAMA koje imaju izražene simptome

Telo tokom porođajaj prolazi korz svojevrstan šok

Objavljeno:

Period posle porođajaja izuzetno je osetljiv za svaku majku jer su očigledno nastupile brojne promene u njenom životu na koje mora da se privikne. Velika je razlika između postporođajne depresije i takozvanog Bejbi bluza, koji se drugačije definiše kao postoporođajna tuga.

Prema statistici American Pregnancy association, bejbi bluz javlja se kod 70 do 80 odsto žena, dok se postoporođajna depresija javlja u 20 – 30 odsto slučajeva, traje duže, a emocije su veoma izražene.

Simptome je obično moguće uočiti već 2-5 dana nakon porođaja, a najčešće ostaju primetni do mesec dana.

Dobra stvar je da bebi bluz nije bolest i da će nestati samo od sebe. Najvažnija su ohrabrenje i podrška prijatelja i porodice, odmor i vreme. Nedostatak sna može da pogorša stanje, pa majka novorođene bebe treba da se odmara što više, kad god joj beba da dozvolu.

Beba
foto: Profimedia

Ovakvo stanje je sasvim razumljivo. Naime, telo tokom porođajaj prolazi korz svojevrstan šok. Iako je majka veoma srećna što je na svet donela bebu, preslatko malo živo biće, telo svaki šok (bio on pozitivan ili negativan) isprati određenom psihičkom reakcijom. Osim toga, nivo hormona u majčinom telu i dalje nije u balansu.

Bol koji majka oseća, usled vaginalnog ili poroda carskim rezom, u velikoj meri će uticati na raspoloženje. Ako je bol izrazito jak, u prvih nekoliko dana ili čak i nedelja, majka neće moći samostalno da se brine o bebi i sebi, što će kod mnogih žena doprineti osećaju da su neodgovorni ili nepodobni roditelji.

Dodatni stresori, poput odsustva partnera usled poslovnih obaveza, neispavanosti, fizičkih promena koje porodilja primećuje na svom telu i zdravstvenih problema (majčinih i bebinih) jošviše mogu otežati situaciju. Sve ovo zajedno može rezultirati neopisivim osećajem tuge.

Novopečena majka će ponekad osećati i krivicu što u momentu kada bi trebalo da bude najsrećnija na svetu, ona ima želju da se dobro isplače ili da se osami. Zbog osećaja stida i krivice, majke veoma retko pričaju o svom stnaju, što ga čini tabu temom.

Simptomi bebi bluza:

1. Intenzivno stanje tuge i žalosti, duboko ranjive emocije. Neke žene opisuju ovo stanje kao jako izražen PMS (predmenstrualni sindrom)

2. Simptomi traju intenzivno oko 2 nedelje, a nešto slabije i do 6 nedelja, koliko traje i sam period adaptacije

3. Može da se javi nestabilno raspoloženje, tuga, razdražljivost, anksioznost, nedostatak koncentracije i osećanje zavisnosti.

Kako da pomognete nekome ko ima simptome bebi bluza?

Beba
foto: Profimedia

Najbolje što možete da uradite je da uverite novu majku da se mnoge žene ovako osećaju posle porođaja i da je njihovo stanje sasvim normalno. Ona je iscrpljena, nesigurn au sebe i ako joj je ovo prvo dete, ona se nikada ranije nije susrela ni sa čim sličnim. Nije ni čudo što oseća da je emocije preplavljuju!

Samo je slušajte. Ohrabrite je da plače. Recite joj da sve što radi, radi dobro i da je dobra mama.

Napravite joj večeru. Pomozite joj da napravi raspored i odredi prioritete. Beba je na prvom mestu, a odnos sa bebom, maženje i dojenje su najbolji lek. Sve ostalo može da čeka.

Dajte joj dozvolu da se brine o sebi, takođe. Ispred svega, recite joj da ste tu za nju bez obzira na sve.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.