SAMO NA OVAJ NAČIN MOŽETE NAPRAVITI ĆEVAPE KAO IZ ĆEVABDŽINICE: Preliv je ključna stvar
Ćevapi, Foto: Profimedia

trik

SAMO NA OVAJ NAČIN MOŽETE NAPRAVITI ĆEVAPE KAO IZ ĆEVABDŽINICE: Preliv je ključna stvar

Tajna nije u testu ili pečenju već u prelivu

Objavljeno: 19:23h

Nije tajna da ćevapčići spremljeni kod kuće na roštilju često nemaju onaj ukus kao u ćevabdžinici.

Ipak, caka nije samo u mesu, pa čak ni u načinu kako je ispečeno već u lepinji koja se uz njih služi. Domaćice imaju brojne recepte za ovo ukusno pecivo, a mi vam savetujemo i kako da dodatno pojačate ukus.

Lepinje možete pripremiti čak i dan ranije, naročito ako ih obogatite sastojcima kao što su mleko i grčki jogurt. Na primer, na kilogram brašna, stavite po 250 ml mleka i grčkog jogurta, a do željene gustine zamesite dodajući vodu. Naravno, u testo stavite i nadošli kvasac, kao i 2-3 kašičice soli.

Ovako umešeno testo je odlično za lepinje koje se kratko peku - čak i manje od deset minuta, a čuvajte ih do serviranja pokrivene čistom kuhinjskom krpom. A sad dolazi glavni deo - kako da ih pripremite za roštilj?

Tajna dobrih ćevabdžija je u tome da ih uvek malo potope u posebnu tečnost pre nego što ih spuste na vreli gril. Domaćice često samo razmute (1) malo sušenog začina u mlakoj vodi, dodaju malo bibera i rasečenu lepinju - unutrašnjim delom - na kratko spuste u tu tečnost.

Zatim se lepinje stave na roštilj i kratko prepeku pa serviraju uz ćevapčiće.

Bolja varijanta je da ostavite u rezervi (2) malo domaće pileće ili goveđe supe i da za natapanje lepinja upotrebite baš nju.

Ipak, najbolje je da skuvate (3) koncetrovani bujon od kostiju, jer on ima izuzetno jaku mesnu aromu. U takav bujon se uopšte ne stavljaju šargarepa, peršun, paškanat, krompir ili paradajz koji obično idu u druge supe. Od dodataka, uz kosti se može upotrebiti samo crni i beli luk, kao i biber u zrnu. Važno je se bujon dugo kuva (i po 6-7 sati) i dobije izrazito tamnu boju. Kad se ohladi, ima izgled želatinaste mase. Dobra strana ovog posla je u tome što se bujon može čuvati zamrznut, a možete ga upotrebiti i kad spremate sosove.

(Espreso/lepaisrecna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.