VODITE RAČUNA O ODNOSU SA DECOM: Nikako nemojte da dozvolite ovih 5 STAVKI, upašćete u PROBLEM
Porodica, Foto: Profimedia

SAVETI

VODITE RAČUNA O ODNOSU SA DECOM: Nikako nemojte da dozvolite ovih 5 STAVKI, upašćete u PROBLEM

Postoje različiti načini na koje se možete približiti svom detetu, a ovo su neke od stvari koje roditelji uglavnom nenamerno rade, a koje mogu povrediti vaše dete

Objavljeno: 22:34h

Ponekad, čak i jednostavno pitanje, poput “Kakav ti je bio dan?” može učiniti da vaše dete oseti da brinete za njega.

Nije loše da se s vremena na vreme stavite u položaj svog deteta i shvatite šta mu je zapravo potrebno.

Postoje različiti načini na koje se možete približiti svom detetu, a ovo su neke od stvari koje roditelji uglavnom nenamerno rade, a koje mogu povrediti vaše dete.

1. Dozvoljavate da vaše raspoloženje utiče na vaš odnos sa detetom

To ne znači da treba da krijete svoje emocije od dece, ali treba da vodite računa o tome kako upravljate njima i da pokušate da pronađete načine da se bolje nosite sa stresnim vremenima. Iako možda mislimo da su deca premlada da prepoznaju naša osećanja, ona mogu biti veoma osetljva na raspoloženje roditelja.

Stalni stres može izazvati burnu reakciju na sve što od vas traže, a to ih može naterati da vas izbegavaju. Odvojite vreme za sebe kako biste bili sposobni da pružite detetu emocionalnu podršku onda kada to treba.

2. Radite nešto dok dete pokušava da priča sa vama

Deca nisu uvek raspoložena za razgovor. Ali kada dođu kod vas, potrebna im je vaša puna pažnja. U suprotnom, misliće da nisu prioritet i da vam nisu važni, što može dovesti do toga da u budućnosti drže svoje emocije samo za sebe.

Zato, kada vam dete dođe sa nečim važnim što želi da kaže, prestanite sa onim što radite, uspostavite kontakt očima s njim i potpuno se uključite u razgovor.

3. Uporno ispitivanje o njihovim problemima

Ako neprekidno pitate svoje dete o tome šta ga muči, to ga može iznervirati i naterati da poželi da svoje probleme reši sam.

Svi se nosimo sa stresom na različite načina, a naša deca nisu izuzetak u tome. Zato, umesto da terate dete da vam kaže nešto što ne želi, pokušajte da mu postavljate manje direktna, nenametljiva pitanja.

4. Ne shvatate ozbiljno njegove probleme

Bitno je da shvatate svoje dete ozbiljno, čak i kada vam se njihova osećanja ili reakcije čine glupim. Umesto da zadirkujete dete zbog situacije u kojoj se našlo, podelite svoje iskustvo ili uspomene kako biste mu pomogli da se bolje nosi sa svojim problemom.

5. Govorite drugima ono što vam je dete priznalo

Ako prijateljima ili porodici kažete nešto što vam je dete reklo u poverenju, može ih naterati da kriju tajne od vas. Trebalo bi da prepoznate emocije svog deteta i pokušajte da ih ne delite preterano, jer to može povrediti njihova osećanja i učiniti ih uznemirenim.

(Espreso / Brightside.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.