6 NAJČEŠĆIH KVAROVA U KUĆI: Koje možete sami da popravite, a kada treba da pozovete majstora?
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAVETI

6 NAJČEŠĆIH KVAROVA U KUĆI: Koje možete sami da popravite, a kada treba da pozovete majstora?

Od hitne popravke ulaznih vrata, preko problema sa cevima ili sistemom grejanja, potrebna je brza reakcija kako ne bi došlo do veće štete

Objavljeno: 19:03h

Svoj dom često uzimamo zdravo za gotovo, pa nas iznenadni kvarovi i problemi dočekuju nespremne. Iako svako od nas verovatno zna gde se nalazi kutija sa osiguračima i gde se nalazi glavni ventil za vodu, kada dođe do većih kvarova i hitnih popravki – jednostavno moramo da pozovemo majstora.

Od hitne popravke ulaznih vrata, preko problema sa cevima ili sistemom grejanja, potrebna je brza reakcija kako ne bi došlo do veće štete, a otkrivamo vam najčešće kvarove u domaćinstvima i kako reagovati kada do njih dođe.

Kvar električne instalacije

Najčešći uzroci oštećenja kućnog okruženja su nestanci struje koji mogu dovesti do požara ili strujnog udara. Često su uzroci stari i neispravni kućni aparati kod kojih zbog starenja ili oštećenja može da pukne otpor izolacije, što može izazvati strujni udar. Stoga, da biste sprečili ovakve probleme, obavezno održavajte električne instalacije u svom domu i u slučaju da primetite da nešto nije u redu, odmah pozovite električara kako biste sprečili dalje probleme.

Kvar vodovodnih instalacija

Ova vrsta kvara nastaje usled labavljenja spoljašnjih ili unutrašnjih cevi što najčešće dovodi do izlivanja vode. Bez obzira da li je cev pukla ili je odvod zapušen, dalje izlivanje vode treba sprečiti zatvaranjem glavnog ventila što je brže moguće. Nakon isključenja vode potrebno je isključiti struju kako bi se izbegli još veći problemi, a zatim pozvati vodoinstalatera koji će ispitati i popraviti kvar. Na brojnim forumima vodoinstalateri se slažu da je najčešće potrebno zameniti zaptivke na oštećenim cevima, a ukoliko dođe do većih oštećenja potrebno je zameniti oštećeni deo cevi ili ugraditi novi ako se stari više ne može popraviti.

Kvar u instalaciji kanalizacije

Kvarovi u kanalizaciji najčešće nastaju zbog začepljenja, a posledica može biti i izlivanje vode, baš kao i pucanje cevi. Da bi se sprečili takvi kvarovi, važno je adekvatno održavati i čistiti instalacije. Najčešći problem sa kuhinjskim odvodima nastaje jer se u njih sipa mast, ostaci hrane i talog kafe. U kupatilima do začepljenja najčešće dolazi zbog bacanja higijenskih uložaka i uložaka, dok je podni sifon često zapušen zbog ostataka dlaka i mrtve kože, kao i sredstava za čišćenje sapuna i praha. Ukoliko dođe do začepljenja, potrebno je pozvati vodoinstalatera koji će ukloniti sve što ometa nesmetan prolaz i očistiti cevi i odvod.

Kvar sistema grejanja

Dolaskom hladnijih dana i početkom korišćenja grejanja često se nađe da radijatori pucaju, jedan deo greje a drugi ne, a ponekad može doći i do curenja vode. Ako radijator pucketa pri grejanju, obično je to bezopasna pojava koja samo ukazuje na to kako temperatura raste na početku grejanja. Ako je jedan deo radijatora topao, a drugi hladan, problem je u prenosu toplote jer voda ne cirkuliše kroz radijator. U ovom slučaju potrebno je odzračiti radijatore tako da se na ventilu za odzračivanje svakog radijatora oslobodi vazduh, a ako se tada ne otkloni problem, moguće je da se stvorio talog koji zapuši određeni deo radijatora. Zatim je potrebno ukloniti sediment iz celog sistema grejanja. Bez obzira da li talog treba da se očisti ili samo odzrači, važno je proveriti nivo pritiska u sistemu i dodati vodu ako je potrebno.

Oštećenje prozora i okvira vrata

Staklo na prozorima i vratima je najosetljiviji deo stambenog prostora i stoga ne čudi što se lako može razbiti. Od dečje igre i lopte koja je otišla u neželjenom pravcu, do ozbiljnijih situacija kada promaja ili oluja razbije staklo, a često kao rezultat (pokušaja) provale u dom. Bez obzira na uzrok, razbijeno staklo treba ukloniti što je pre moguće kako bi se izbegle neželjene povrede, a dok staklar ne stigne, najbolje je koristiti lepljivu traku za zaštitu napuklog stakla ili pričvrstiti ceradu kako bi se stvorila barijera između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora.

Kvar na bravi

Vrata našeg doma često mogu biti prva „žrtva“ zlonamernih radnji. Od krađe ključeva do uništene brave, treba uzeti u obzir da provala često ošteti ramove vrata, a jedino rešenje je bravar koji će profesionalno otkloniti kvar i omogućiti mu da ponovo uđe u vaš životni prostor.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.