KAKO DA NATERATE MUŠKARCA DA UČESTVUJE U KUĆNIM POSLOVIMA? Postoji plan od NEKOLIKO KORAKA
Foto: Profimedia

evo kako to da učinite

KAKO DA NATERATE MUŠKARCA DA UČESTVUJE U KUĆNIM POSLOVIMA? Postoji plan od NEKOLIKO KORAKA

Korisno pitanje je kako da promenite stvari kada je u pitanju vaša lista obaveza, a da se niko ne oseća preopterećeno

Objavljeno: 23:24h

U svakoj porodici bi trebalo da postoji podela poslova između muškarca i žene. Ukoliko oba partnera rade, nije dobro očekivati da će samo jedna osoba brinuti o domu.

Ipak, nedavna studija potvrđuje da žene i dalje obavljaju većinu poslova u kući, čak i ako imaju posao sa punim radnim vremenom. Ako žive same, ima smisla da preuzimaju punu odgovornost za kućne poslove, ali ako žive sa drugim članovima porodice, to može biti suludo.

To se može povezati sa detinjstvom jer većina dece obavlja samo neke poslove oko kuće ili zato što imaju previše vannastavnih aktivnosti ili zato što roditelji ne žele previše da ih opterećuju. Odatle dolazi njihov osećaj svesnosti da određene poslove moraju ili ne moraju uraditi. Ako nikada niste imali nikakvu odgovornost kad su u pitanju kućni poslovi, zašto bi se to očekivalo od vas kad odrastete?

Često na taj način razmišljaju oni od kojih se, dok su bili mali, nije očekivalo da ni na koji način doprinesu domu. Ipak, svako ko živi u domaćinstvu ima odgovornost da ga održava.

Najbolje vreme za rešavanje pitanja oko kućnih poslova je kada se po prvi put uselite zajedno. Dakle, ako ste spremni da jednom zauvek okončate rat oko obaveza u vašem braku, vreme je za akciju.

Iskoristite ovih pet koraka da naterate muža da počne da preuzima odgovornost za svoj deo kućnih poslova, kako biste jednom zauvek prestali da se svađate oko toga.

1. Identifikujte problem

Prvi korak je da razmislite kakvo stanje je bilo pre nego što ste ušli u brak sa njim. Da li ste se zaista udali za nekoga ko očekuje da ćete vi brinuti o svemu, ko ne vodi računa o svojoj higijeni i slično? Da li je on svestan svega što vi radite? Da li ima previše poslova pa ne može da stigne da se bavi i kućnim zadacima? Odgovori su važni.

2. Otpustite svoj bes

Sledeći korak je da prestanete da budete ljuti i ogorčeni. Potrudite se da se neke stvari, koje vam smetaju, promene.

3. Napravite listu zadataka

Svako od vas treba da navede sve poslove koje je potrebno obaviti oko kuće. Idite dan po dan, sobu po sobu, zadatak po zadatak. Zatim se okupite i sastavite jednu veliku listu. Odredite vreme do kada je potrebno završiti te zadatke.

Možete da napravite nedeljni grafikon obaveza ili da isplanirate mesečni kalendar obaveza.

4. Dodelite odgovornosti

Zatim uzmite listu i odaberite koje ćete zadatke preuzeti. Ako postoji neki posao koji volite da radite, preuzmite odgovornost na sebe. To može biti kupovina namirnica, ako uživate u tome, ili bilo šta drugo.

5. Budite dosledni

Kada su poslovi dodejeni tako da svi budu zadovoljni, ponašajte se odgovorno.

Poštujte svoj dogovor da uradite zadatak onako kako ste zajedno definisali i verujte svom partneru da će uraditi isto. Samo ako se stvari ne odvijaju kako je dogovoreno, svako od vas treba da upozori drugog na to. Budite spremni i da pregovarate ako nastane neka promena koja to zahteva – dete, menjanje posla, veća kuća i slično.

Počnite od pretpostavke da je domaćinstvo odgovornost svih onih koji žive u njemu i da mora postojati podela poslova među ukućanima.

(Espreso / Objektiv.rs, yourtango.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.