MRLJE OD DEZODORANSA NISU NEPOBEDIVE: Poznata doktorka otkrila kako DA IH SE REŠITE
Dezodorans, Foto: Profimedia

SAVETI

MRLJE OD DEZODORANSA NISU NEPOBEDIVE: Poznata doktorka otkrila kako DA IH SE REŠITE

Potom peškir isperite i njime prebrišite odeću kako biste uklonili ostatke deterdženta

Objavljeno: 18:45h

Uklanjanje svežih mrlja od dezodoransa

Mrlje ostaju kada u žurbi stavimo dezodorans i odmah se obučemo. Srećom, takve sveže bele mrlje jednostavno je ukloniti uz pomoć malo deterdženta za pranje posuđa, kažu stručnjaci Koledža za porodične i potrošačke nauke pri Univerzitetu Džordžija u Americi.

Postupak je ovakav:

Umočite mali peškir hladnom vodom pa ga iscedite. Stavite na njega nekoliko kapi deterdženta, ali nemojte preterivati. Lagano protrljajte mrlju kako bi se stvorila pena i nežno trljajte.

Nežno trljajte dok mrlja od dezodoransa ne nestane. Potom peškir isperite i njime prebrišite odeću kako biste uklonili ostatke deterdženta. Ako poželite odmah da obučete taj komad, suzdržite se od sušenja mokrog dela venom za kosu. Nikada se deo odeće zamrljan dezodoransom ne tretira vrućim vazduhom ili peglom. Kombinacija ostataka hemikalija i topline mogla bi uništiti da uništi tkaninu.

Uklanjanje starih mrlja od dezodoransa

Antiperspiranti se talože na odeći, posebno ako se redovnim pranjem ne uklone sve čestice zalepljene za tkaninu. I tu pomaže deterdžent za pranje posuđa, ali postupak je nešto drugačiji.

Deterdžent se nanosi direktno na suvu mrlju i nežno se pre pranja protrlja starom četkicom za zube. Moguće je da ćete morati ovaj postupak ponoviti nekoliko puta pre nego tvrdokorna mrlja nestane.

Na tržištu postoje posebna sredstva za uklanjanje mrlja, ali pre upotrebe svakako proverite smete li tkaninu tretirati njime da je ne biste uništili. Ukoliko na etiketi odeće piše da samo hemijsko čišćenje dolazi u obzir, tada zaboravite čišćenje kupovnim sredstvima.

Takođe, ako odeća može podneti kupovno sredstvo za uklanjanje mrlja, svakako se pridržavajte pravila i ne držite ga na mrlji duže nego što je navedeno. Na kraju operite odeću u toploj vodi, prenosi purewow.com.

Najčešće reške kod nanošenja dezodoransa

Britanska doktorka dr. Daun Harper upozorila je na najčešće greške koje ljudi rade kada stavljaju dezodorans što rezultira smanjenom učinkovitošću u zaštiti od stvaranja od neugodnog mirisa.

Nanošenje odmah nakon tuširanja ili buđenja

Nanošenje odmah nakon tuširanja je greška koju radi jako veliki broj ljudi, jer nam je svima nekako logično da nakon tuširanja stavimo dezodorans, ali zapravo logike u tome nema. Naime, vlažna koža teško apsorbira bilo što, a posebno dezodorans pa većina njega završi na odeći.

Takođe, dr. Harper savetuje stavljanje dezodoransa u večernjim satima, ne ujutro odmah nakon buđenja, jer tako ima dugotrajniji učinak.

Odevanje odmah nakon nanošenja ili preterivanje s količinom

Dr. Harper napominje kako bi trebalo pričekati da se dezodorans nakon nanošenja osuši na koži, i tek tada krenuti s odevanjem. Takođe, ne bi ga trebalo koristiti svaki dan. Zapravo, dr. Harper tvrdi da je dovoljno staviti ga jednom do dva puta nedeljno, prenosi Independent.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.