PRAVA ĐAKONIJA PO BAKINOM RECEPTU: Nema bolje (RECEPT)
Šljive, Foto: RINA

ukus detinjstva

PRAVA ĐAKONIJA PO BAKINOM RECEPTU: Nema bolje (RECEPT)

Po starinskom receptu, onako kako su ga spravljale naše bake, ovo slatko se dugo kuva, a u šljive se obavezno stavlaju jezgra oraha.

Objavljeno: 18:05h

Ostave naših baka nisu mogle da se zamisle bez ove starinske đakonije, a čim bi šljive sazrele, cela kuća i dvorište mirisali bi na rozetlu koja je bila neizostavni začin slatkog koje se priprema od ovog voća.

Po starinskom receptu, onako kako su ga spravljale naše bake, ovo slatko se dugo kuva, a u šljive se obavezno stavlaju jezgra oraha.

Sastojci:

1,2 kg šljiva

1 kg šećera

2 l vode

200 gr oraha u jezgru

1 limun

1 list bosiljka ili rozetle

10 gr sode bikarbone

Priprema:

Šljive oljuštite i potopite u vodu u koju ćete sipati sodu bikarbonu. Ostavite sat vremena da stoje. Dobro ih operite, izvadite koštice i u svaku stavite po 1/4 jezgra oraha.

U dublju šerpu sipajte dva litra vode i kilogram šećera. Špinujte 10 minuta bez mešanja.

Dodajte u to šljive, limun isečen na kolutove i bosiljak ili rozetlu. Kuvajte na tihoj vatri, a tokom kuvanja kašikom skidajte penu koja se pojavljuje na vrhu. Prostresite šerpu povremeno umesto mešanja. Slatko se kuva toliko dugo dok se špinovani sok ne cedi sa kašike kap po kap. To je jedini siguran pokazatelj da je slatko skuvano baš kako bi trebalo.

Kada je kuvano, šerpu zavijte u mokru krpu i ostavite tako preko noći.

Ujutro slatko sipajte u oprane i pripremljene tegle.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.