NE ZNATE ŠTA DA RADITE SA STAROM ODEĆOM? Rešenje je jednostavno- RECIKLIRAJTE je! Evo i KAKO
Ilustracija, Foto: Profimedia

ekologija

NE ZNATE ŠTA DA RADITE SA STAROM ODEĆOM? Rešenje je jednostavno- RECIKLIRAJTE je! Evo i KAKO

Istina je da možda ne možemo da utičemo na etičku odgovornost konglomerata, ali kao savesni građani možemo da značajno smanjimo stopu zagađenja odlaskom u kupovinu odeće samo onda kada nam je preko potrebna, kupovinom polovne odeće, reciklažom neželjenih odevnih komada i preprodajom odeće

Objavljeno: 13:24h
Ana Klikovac

Globalni problem zagađenja prirodne sredine ne jenjava i primarno biva vezan za zagađenje plastikom. Premda plastični materijali, preciznije mikroplastika, jesu jedan od najvećih svetskih zagađivača, u stopu ih prati prekomerno odbacivanje odeće, kako od velikih kompanija, tako i od pojedinaca.

Devastirajući podatak iznosi da čak 85% odeće biva odbačen svake godine, dok svaka osoba odbaci do 37kg odeće godišnje.

Odbačena odeća će vrlo verovatno svoj novi dom pronaći na deponiji gde će početi da se raspada i ispušta metan, gas koji je 30 puta sposobniji u zadržavanju toplote od ugljen dioksida.

Deponija
foto: Printscreen Youtube

Istina je da možda ne možemo da utičemo na etičku odgovornost konglomerata, ali kao savesni građani možemo da značajno smanjimo stopu zagađenja odlaskom u kupovinu odeće samo onda kada nam je preko potrebna, kupovinom polovne odeće, reciklažom neželjenih odevnih komada i preprodajom odeće.

Odeća
foto: Printscreen Youtube

Prema kompaniji ThredUP, tržište okrenuto ka preprodaji odeće čini industriju vrednu 20 milijardi dolara i predstavlja sjajan trend u modnoj industriji jer tako pozitivno utiču na životnu sredinu.

Odeća
foto: Printscreen Youtube

Jedno istraživanje u Švedskoj koje je pratilo rad 22-e prodavnice polovne odeće tokom godinu dana je pokazalo da su sve ukupno sprečile ispuštanje 1.500 tona ugljen dioksida. Tolika količina ugljen dioksida bi mogla da energetski opskrbi dom čak 115 godina!

Šta mi kao pojedinci možemo da uradimo?

Iako u vašem kraju ne postoji prodavnica polovne odeće u kojoj biste mogli da donirate odeću koja vam nije više potrebna ili kupite polovnu odeću, iste usluge vam mogu pružiti brojne aplikacije i sajtovi kao što su Ebay, Poshmark i ThredUP.

Svakako očigledno i humano rešenje predstavlja doniranje odeće onima kojima je najpotrebnija, pa je tako možete odneti u svratišta u Srbiji organizovana mapom koju možete da pogledate OVDE.

Odeća
foto: Zorana Jevtić

Ukoliko imate mogućnost, takođe možete i da posetite obližnju H&M prodavnicu gde možete da odložite 3 ili više komada odeće bilo koje marke i za to dobijete vaučer od 15% popusta na omiljeni artikal.

Kutija
foto: Printscreen Youtube

H&M je ovu globalnu akciju reciklaže započeo 2013 putem kutija u koje su kupci mogli da doniraju nekoliko komada odeće u 71 prodavnici širom sveta. H&M je 2017. godine 2.5 miliona tona odeće samo u SAD. Do 2030 godine sve što budete kupili u H&M prodavnicama će biti napravljeno od odživijih materijala.

Šta se dešava tokom reciklaže?

Kada odeća pristigne u masivna stovarišta prepuna mnoštvom odeće i drugih tekstilnih materijala, ona će biti razvrstana prema kvalitetu i vrsti odeće pa će onda biti ukracana u kamione koji će je prevesti do kupaca koji će raditi na recikliranju iste.

Odeća
foto: Printscreen Youtube

Postoji standard prema kome se nalaže da 50% odeće mora da bude ponovo upotrebljeno kao polovna roba, od 25% treba napraviti krpe, a 20% treba iseći i od njih napraviti vlakna nižeg kvaliteta.

Važno je napomenuti da je recikliranje robe precizan posao koji pažljivo odlučuje i analizira koja vrsta tekstila prema svom materijalu može biti reciklirana ili ponovno upotrebljena, a koja ne. Stoga, deo odeće zbog prirode svog materijala ili niske potražnje biva odbačen i od strane kompanija za reciklažu.

Odeća
foto: Printscreen Youtube

Napori ka očuvanju planete putem smanjenja proizvodnje tekstila, reciklaže, kupovine polovnih materijala i smanjenja prekomerne kupovine se moraju nastaviti. Sve kompanije i figure autoriteta treba podsticati da donose ključne odluke koje idu u korist dobrobiti planete zemlje.

Više o reciklaži odeće pogledajte ovde:

Bonus video:

02:11

Obeležavanje Međunarodnog dana slepih - Dan belog štapa takmičenjem u samostalnom kretanju pomoću belog štapa.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.