SAZNALA SAM DA SAM TRUDNA U FEBRUARU, A ONDA SAM SE VAKCINISALA: 1 podatak me je PRESTRAŠIO
Ilustracija, Foto: Profimedia

ISPOVEST

SAZNALA SAM DA SAM TRUDNA U FEBRUARU, A ONDA SAM SE VAKCINISALA: 1 podatak me je PRESTRAŠIO

Ankita Rao, novinarka i autorka teksta na "Gardijanu" o odluci da primi vakcinu protiv kovida-19 za vreme trudnoće otkriva da odluka nije bila laka, jer su do nje stizale oprečne informacije

Objavljeno:

Ovo su tri stvari koje sam uradila kada sam saznala da sam trudna u februaru ove godine. Prvih šest meseci trudnoće bila sam na redovnim kontrolama i pregledima. Potom sam kontaktirala svog lekara razgovarala sa njim i zakazala vakcinaciju. Stajala sam u redu ispred škole na Kouni Ajlednu da bih primila vakcinu. Napolju je bilo ledeno.

Nije bila laka odluka jer kao novinar koji se bavi zdravljem, smatrala sam da je moja odgovornost da vodim računa o sebi i svojoj trudnoći. U trenutku kad sam istraživala o trudnoći i vakcinaciji nije bilo previše jasnih podataka.

Međutim, kako su meseci prolazili bio je primetan sve veći broj smrtnih slučajeva među trudnicama koje su zaražene kovidom-19. Avgust je bio najgori mesec u Americi po pitanju smrtnosti trudnica. Naime, kovid-19 je bio daleko riskantniji za trudnice i plod nego za druge ljude. Naučne studije i izveštaj Centra za kontrolu zaraznih bolesti objavile su da nisu pronađene indikacije da vakcina utiče na začeće, trudnice ili žene koje doje ukoliko prime mRNA vakcinu, kao što su Fajzer i Moderna.

Ali, samo 31% trudnih Amerikanki se vakcinisalo.

Iz razgovora sa drugim ženama saznala sam da najveći broj njih nije želeo da se vakciniše zbog straha da vakcina možda ima dugoročne posledice. Sa druge strane saznala sam da su se neke žene vakcinisale u šestom mesecu trudnoće, a neke da se čekale da se završi porođaj.

Međutim, trudne žene jesu u velikom riziku u slučaju zaraze. Trudnoća utiče na prirodni imuni sistem u celosti i smanjuje kapacitet pluća, što je idealno tlo za kovid-19 komplikacije.

Bolnice širom zemlje su "upalile alarme za uzbunu" kada su prošlog meseca predstavnici za Javno zdravlje u Misisipiju potvrdili da je mnogo slučajeva nevakcinisanih trudnica i njihovih beba u bolnici na lečenju zbog kovida. Do 27. septembra potvrđeno je 125.000 slučajeva pozitivnih trudnica od kojih je 22.000 hospitalizovano i 160 preminulo. Prema statistici Centra za kontrolu zaraznih bolesti 97% bilo je nevakcinisano.

Jasno je da su žene kao ja prestravljene i plaše se da ne naškode sebi ili svom detetu ako se vakcinišu. Ja sam odlučila da se vakcinišem i odlučila sam da se ne okrećem za sobom. Istina je da nije bila laka odluka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.