ŽELITE POVIŠICU? Onda NI U LUDILU ne izgovarajte OVIH 5 REČENICA
Ilustracija, Foto: Printscreen/Google

UPOZORAVAMO

ŽELITE POVIŠICU? Onda NI U LUDILU ne izgovarajte OVIH 5 REČENICA

Niste jedini ako mislite da zaslužujete povišicu, a ne znate kako je tražiti

Objavljeno:
  • 9

Ako tražite povišicu na pogrešan način, dobićete nervoznog šefa i prazne ruke. Kako biste izbegli ovaj scenario, stručnjakinja za karijere upozorava šta nikada ne smete reći ako tražite povišicu.

Pre svega mora vam biti jasno da ste sam svoj advokat i da na razgovor morate doći spremni, uvereni da je zaslužujete.

1. SMATRATE DA ZASLUŽUJETE POVIŠICU JER STE DUGO U FIRMI

Pravedno je tražiti povišicu na račun dugotrajnog rada, truda i energiju koju ste uložili u svoj rad, rezultata koje ste postigli, ali nikako ne samo zato što ste u istoj firmi dugi niz godina.

„Igrati na kartu dugogodišnjeg zaposlenja nije jak argument. Jači efekt ćete postići ako pitate zašto vas se svaki put previdi kada su povišice u pitanju nego da objašnjavate da je zaslužujete jer ste već godinama na istom radnom mestu“, savetuje Lily Valentin, voditelj on-line firme za zapošljavanje.

2. POREĐENJE S KOLEGAMA

Dok pristup platama kolega može značiti transparentnost i vi tako lako možete znati jeste li jednako plaćeni, ako tražite povišicu samo na osnovu toga, mogli biste stati na nezgodnu teritoriju. Moguće je da vam nedostaju neke važne informacije o tome koliko firma ceni određeni rad, i možda vaš kolega ima slična zaduženja, ali ne ista. Možda ima veće znanje u stranim jezicima, kompjuterske veštine ili nešto treće, pojasnila je Stahl. Ustvari je najbolje u toj situaciji nikako se ne upoređivati s kolegama jer nema ništa ružnije nego podcenjivati nekoga iz tima kako biste sebe uzdigli.

3. PREVIŠE LIČNI NASTUP

Svaki bi poslodavac trebao ulagati u dobrobiti svojih zaposlenika, ali povišica je tu kao ulaganje u posao a ne u vaš slobodan život.

„Posao ima svoje potrebe, a povišica se daje kao rezultat za ispunjavanje tih potreba. Koliko košta vaš rad nema veze s tim koliko kredita imate ili koliko su režije“, pojašnjava Stahl. Ako pokušate to objasniti poslodavcu stavljate ga u neugodnu poziciju kada bi trebao misliti na vaše potrebe a ne na potrebe posla.

4. LOŠ TRENUTAK

Ako pitanje postavite u krivo vreme, možda ste stavili tačku na želju za povišicu i to na dugo vreme. Određeni trenuci nikako ne dolaze u obzir, a to je vreme izvan onog radnog, što uključuje i vikende, kada je tim u velikoj gužvi ili kada je period otkaza. Isto tako ne treba tražiti povišicu tokom sastanka jer ako se vi ponašate kao da povišica nije velika stvar, i vaš će šef misliti isto. Isto tako ne treba čekati godišnji izveštaj poslovanja ili kraj godine da tražite povišicu. Razgovor započnite nekoliko meseci pre nego vam treba povišica i pričekajte šta će se dogoditi.

5. DAJETE ULTIMATUM

Ako pretite otkazom jer niste dobili povišicu, radi se o kockanju jer neke će kompanije možda pregovarati s vama kako bi vam ponudili neko rešenje, dok će druge u tom trenutku zahvaliti na saradnji i za vama zatvoriti vrata. Iako će šefu stvoriti problem traženje novog zaposlenika, moguće i da će pomisliti kako nema smisla zadržavati osobu koja na poslu nije zadovoljna. Isto tako, njemu ruke mogu biti vezane budžetom i samo ćete ga dovesti u nezgodnu situaciju. Umesto toga budite otvoreni za pregovore, jer iako vaš šef možda nema otvorene ruke kad su u pitanju finansije, ako se pruži malo vremena, možda nešto i može napraviti za vas. Na vama je da pitate ali i da budete spremni na kompromis.

(Espreso/ Ordinacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media