MALO KO ZNA KOJE KOŠTUNJAVO VOĆE IMA NAJBOLJE PROTIVUPALNO DEJSTVO: DOKTORKA stavila do znanja o ČEMU JE REČ
Ilustracija, Foto: Profimedia

uvrstite ga u ishranu

MALO KO ZNA KOJE KOŠTUNJAVO VOĆE IMA NAJBOLJE PROTIVUPALNO DEJSTVO: DOKTORKA stavila do znanja o ČEMU JE REČ

Za Tamar Samuels iz Culina Health, orasi su njen najbolji izbor kada je u pitanju odabir orašastih plodova koji će imati protivupalno delovanje na telo

Objavljeno: 14:46h

Orašasti plodovi su jedan od najzdravijih namirnica koje možete uzeti. Bilo da više volite jesti pečene pistacije sa sirom i grožđem ili posipati indijske orahe po ovsenim pahuljicama, postoji toliko načina na koje možete svakodnevno uživati ​​u orašastim plodovima.

Osim što su bogate hranjivim tvarima, mnoge sorte orašastih plodova deluju protivupalno na telo. Bademi su, na primer, antioksidansi koji imaju protivupalna svojstva. Preciznije, antioksidansi nas štite od oksidativnog stresa, koji oštećuje ćelije i podstiče upalu.

Za Tamar Samuels iz Culina Health, orasi su njen najbolji izbor kada je u pitanju odabir orašastih plodova koji će imati protivupalno delovanje na telo.

"Orasi se izdvajaju od ostalih orašastih plodova jer imaju najviše ALA (alfa-linolenske kiseline), omega-3 masne kiseline koja ima snažno protivupalno delovanje", kaže Samuels.

Orasi su takođe bogat izvor protivupalnih vitamina i antioksidansa, uključujući vitamin E i druge fitonutrijente poput fenolnih kiselina, tanina i flavonoida.

"Iako nije bilo mnogo istraživanja o orasima i markerima upale, nedavno je istraživanje pokazalo da je svakodnevno konzumiranje oraha smanjilo koncentracije nekoliko upalnih biomarkera ", kaže ona.

Naravno, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdile te zdravstvene prednosti, dodaje ona, ali u međuvremenu, zašto ne biste "povećali" unos oraha?

(Espreso/ Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.