AKO ŽELITE DA SE REŠITE UMORA, NE PRITISKAJTE OVU TIPKU NA TELEFONU: Stručnjaci upozoravaju
Ilustracija, Foto: Profimedia

proverite

AKO ŽELITE DA SE REŠITE UMORA, NE PRITISKAJTE OVU TIPKU NA TELEFONU: Stručnjaci upozoravaju

Kada idete na spavanje, mobilni telefon nemojte držati na dohvat ruke

Objavljeno:

Kada ste otišli na spavanje, kakva vam je jutarnja rutina, ali i način na koji se budite određuju kako će izgledati vaš dan.

Vaš unutrašnji sat je odgovoran za kvalitetu i količinu sna, a jako je osetljiv na promene u rutini i način buđenja. Zato je jedna od najnezdravijih stvari koje možete napraviti, na duge staze, stisnuti svako jutro tipku za odgađanje alarma – upravo će to uticati na vaš unutrašnji sat i služiti kao podloga za sve što donosi novi dan.

„Iregularan unutrašnji sat može imati negativan uticaj na mogućnost kvalitetnog sna i na to kako ćete funkcionisati ostatak dana“, piše Harvard Health.

Ako pritisnete tu tipku, na gubitku ste

„Bez obzira na to koliko ste loše spavali i dalje morate ustati u isto vreme svakog jutra, a naviku da stisnete tipku za odgađanje alarma morate potpuno izbaciti jer nije dobra za vas“, ističe Deirdre McSwiney, terapeut i stručnjak za spavanje.

Većina aplikacija za alarm ima odgađanje na 9 minuta. Nije jasno zašto firme odlučuju staviti ovo vreme odgađanja, ali se radi o standardnom podsetniku. Gubiti dodatnih 9 minuta možda vam se ne čini kao velika tragedija, ali može imati uticaj na kvalitetu vašeg sna.

Kako se uspešno razbuditi?

Kako biste ustali lakše, morate se probuditi nakon što završi REM faza, prema pisanju stručnjaka s platforme Amerisleep. REM označava duboki san kada sanjamo i ako nas se probudi iz te faze, obično ćemo se jasno sećati snova. U tim je trenucima mozak aktivan iako spavamo, pa je važno da se probudimo kada ciklus završi kako bi se osećali odmornima.

Kada pritisnete tipku za odgađanje, dobijate dodatnih 9 minuta da se vratite u REM fazu, jednu od kritičnih faza sna pre buđenja. Kada se alarm opet upali, vi ćete biti usred ove faze i možete računati da ćete biti umorni.

"Kako biste se budili na kraju REM faze, zaboravite na tipku za odgađanje, a ako maknete zavese i pogledate u svetlo dana, tada će mozak dobiti pravi signal da je ciklus završio pravilno i da ste budni", dodaje Dr. Reena Mehra, sa klinike Ceveland. Ako ne možete bez odgađanja alarma, možda je vreme da razmislite o tome koliko je kvalitetan vaš raspored i da napravite novi.

Loš san ima posledice

Tokom spavanja luči se hormon rasta neophodan za obnovu stanica, kao i hormon odgovoran za odbrambene funkcije organizma. Nervne stanice u kori mozga odmaraju se jedino dok spavamo; san utiče na osećaj zadovoljstva, pamćenje i koncentraciju... S druge strane, nedostatak sna povećava rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog i srčanog udara, pojačava apetit, ali i utiče na plodnost, jer prema nekim studijama smanjuje broj spermija kod muškaraca za čak 30%. Nesanica kao najčešći poremećaj spavanja javlja se usled stresnih situacija i emocionalnih problema, no još češće povezana je s higijenom spavanja.

Udobnost kreveta na kojem spavamo, ali i temperatura u spavaćoj sobi, konzumacija teške hrane i alkoholnih pića pre odlaska na spavanje, sve to može uticati na kvalitetu sna, a time i na to kako ćemo se naredni dan osećati i funkcionisati.

(Espreso/ Ordinacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.