OTKRIVEN GLAVNI KRIVAC UČESTALOG MOKRENJA: Radi se o 1 VITAMINU, NE BISTE VEROVALI
Ilustracija, Foto: Profimedia

da li naslućujete?

OTKRIVEN GLAVNI KRIVAC UČESTALOG MOKRENJA: Radi se o 1 VITAMINU, NE BISTE VEROVALI

Prekomerno aktivna mokraćna bešika je sigurno neprijatna pojava koja nas ponekad može dovesti i u neprijatne situacije

Objavljeno:

Učestalo mokrenje može se pojaviti kao rezultat unosa prevelike količine tečnosti, a normalno je da da urinirate 7-8 puta u danu. Najčešći uzroci učestalog mokrenja su kod žena upala bešike ili prekomerno aktivna bešika. Kod muškaraca uz to i problemi s prostatom ili polne upale. Možda je najteže što ponekad ljudi zbog učestalog mokrenja počnu izbjegavati socijalne situacije, a neretko zbog povlačenja u sebe nastanu problemi u kućanstvu ili na poslu.

Putovanja, odlazak u kino, na predstave ili u teatar, pa i sam odlazak u grad ili bavljenje sportom mogu biti prava noćna mora. U slučaju lakših znakova upale neki čajevi, brusnica, propolis, ali i neki drugi dodaci prehrani mogu pomoći telu da prevlada upalu, ali tu su i rezultati nove studije koji otkivaju još jedan važan podatak.

Prema pisanju Američke asocijacije za urologiju, oko 33 miliona stanovnika te zemlje ima ovaj problem. Trenutno postoje lekovi koji mogu pomoći, ali pomoć možete potražiti i van recepta za lekove i napraviti samo male pomake u svakodnevici. Nova studija otkriva da se na ovoj listi sad nalazi i još jedan poznati suplement.

Radi meta analize objavljene ove nedelje, četiri su naučnika u Izraelu, specijalisti za javno zdravstvo, napravili pregled studija prošle godine. Koristili su dostupna istraživanja o preaktivnoj bešici, inkontinenciji, oštećenjima stidne kosti i povrede urinarnog trakta.

Od 7 studija koje su analizirali, čak je 6 pokazalo kako pojava i ozbiljnost inkontinencije jesu uvelike povezani s manjkom vitamina D u organizmu. Dva su dodatna ispitivanja pokazala kako ovaj vitamin može biti dobar tretman kod urinarne infekcije. Čini se tako da većina studija povezuje dovoljan unos vitamina D sa zdravljem urinarnog trakta.

Verovatno već znate za dobrobiti vitamina D poput očuvanja zdravlja kostiju, podupiranja imuniteta pa čak i poboljšanja raspoloženja. Naučnici smatraju kako mišić koji je zaslužan za opuštanje i stiskanje bešike ima receptore za vitamin D pa smatraju da tamo može pomoći ojačati mišiće organa oko karlice, pa tako i bešike. No neće vam on samo pomoći da manje idete na toalet, već su neka istraživanja pokazala kako je on povezan s prevencijom raka bešike..

Koliko nam je vitamina D potrebno?

Sunčev vitamin zaista nas može zaštititi od bolesti, no kako bi od njega imali takve dobrobiti, moramo uneti daleko veće količine nego što glasi dnevna preporučena doza. Stručnjaci preporučuju između 400 i 800 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma, no kada govorimo o povećanim potrebama zbog smanjenja rizika od razvoja malignih bolesti, unos sunčevog vitamina bi trebao biti znatno veći. Na tom su tragu udruženi američki istraživači ustanovili kako unos 4000 do 8000 međunarodnih jedinica vitamina D može sniziti rizik od raka dojke, kolorektalnog karcinoma, multiple skleroze i dijabetesa tipa 1.

Kako do sunčevog vitamina?

Naše telo može samo sintetizovati vitamin D, no za to mu je potrebna pomoć sunca. Ako želite povećati nivo sunčevog vitamina, lekari preporučuju najviše 15 minuta izlaganja sunčevim zrakama bez nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom. Na taj ćete način sintetizovati otprilike 90 posto dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, a ostatak možete dobiti iz dodataka prehrani ili hrane!

Masna riba, kao što je losos, tuna, skuša, pastrva ili sardina, predstavljaju bogat izvor vitamina D. Filet lososa koji teži 85 grama sadrži oko 447 IU vitamina D, a poređenja radi, ista količina tune iz konzerve sadrži 154 IU. Sunčev vitamin takođe potražite u mleku, soku narandže (koji je često obogaćen vitaminom D), jetricama (85 grama goveđih jetrica sadrži 50 UI) i margarinu.

(Espreso/ Ordinacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media