Zbog čega nije dobro da MAJKE budu DRUGARICE sa svojim ĆERKAMA? Postoje RAZLOZI, ali da li je BAŠ TAKO?
Roditelji, Foto: Profimedia

SAVET

Zbog čega nije dobro da MAJKE budu DRUGARICE sa svojim ĆERKAMA? Postoje RAZLOZI, ali da li je BAŠ TAKO?

Ovakav odnos na prvu loptu izgleda odlično, ali bi mogao da ima određene negativne posledice i po jednu i po drugu stranu

Objavljeno: 22:55h

Često možemo da čujemo sa su majke u prijateljskom odnosu sa svojim ćerkama.

To bi mogao da bude savršen scenario, ali da je to zaista tako?

Ovakav odnos na prvu loptu izgleda odlično, ali bi mogao da ima određene negativne posledice i po jednu i po drugu stranu.

Vaša ćerka ne bi trebalo da vam bude terapeut

Deo prijateljstva, posebno najboljih prijatelja, je deljenje tajni, razgovor o problemima i pružanje emocionalne podrške. Ova veza mora biti obostrana, ali ne bi bila zdrava ni za majku, ni za ćerku. Dete ne bi trebalo da bude opterećeno brigama svojih roditelja i ne bi trebalo da oseća da su uloge zamenjene i da se mora ponašati kao odrasla osoba naspram svojih roditelja.

Važno je postaviti granice

Iako prijatelji takođe mogu postaviti granice, one se razlikuju od onih koje je potrebno uspostaviti u relaciji roditelj – dete. Ako se postavite pravilno, vaše dete mora da razume da treba da poštuje granice.

U prijateljstvu vam ne bi bilo dozvoljeno da primenite takva pravila i kažete drugoj osobi šta da radi. Morate biti autoritet svojoj ćerki i pokazati da ste vi glavni, inače ćete postati “popustljiv” roditelj, što može dovesti do toga da dete razvije lošu samokontrolu.

Možda će vašoj ćerki biti teško da se osamostali

Kako vaša ćerka raste, trebalo bi da postaje sve odgovornija za svoje postupke i da nauči sama da bira. Vaša uloga kao majke će se vremenom promeniti. S druge strane, uloga prijatelja je statičnija. Ne bi trebalo da jedan prijatelj postaje nezavisniji od drugog. Dakle, ako se ponašate kao prijatelj, vašoj ćerki će možda biti teško da se prilagodi odrasloj dobi.

Neće uspeti da razvije svoju ličnost

Biti previše blizak sa ćerkom može je sprečiti da razvije sopstvenu ličnost koja je odvojena od vaše. Obično bi posmatrala i vas i njene vršnjake, kao i druge ljude koje poznaje i “prikupljala” različite osobine ličnosti, misli i mišljenja od različitih ljudi.

Ako ste joj i majka i najbolji prijatelj, možda neće naučiti da formira svoje mišljenje ili da razvije sopstveni identitet.

Postaćete previše zavisne jedna od druge

To što ste prijatelji neko vreme bi moglo biti dobro za oboje. Ali možda ćete se na kraju previše osloniti na ovo prijateljstvo. A ako ikada budete imali veliku svađu koja opterećuje vaše prijateljstvo, to će se preneti i na vašu vezu kao majke i ćerke i može vam biti teško da uradite dobro svoj posao kao roditelj.

Bonus video:

01:30

PREDNOSTI I MANE PRIVATNIH BORAVAKA

(Espreso / Brightside.me)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.