DA LI STE ZAVISNI OD POSLA? Obratite pažnju na simptome dok nije kasno!
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

DA LI STE ZAVISNI OD POSLA? Obratite pažnju na simptome dok nije kasno!

Kako su podeljene obaveze unutar vašeg tima?

Objavljeno:

Tek što ste se vratili sa odmora, ali vam je potreban novi?

A dok ste bili na odmoru, imali ste običaj da se svako malo uključite u poslovne aktivnosti?

Jasno je da, iako ste bili na odmoru, niste u potpunosti uspeli da se isključite iz poslovnog sveta.

A to može da izazove stres, pa čak i osećaj krivice.

Nekoliko pitanja Stručnjaci kažu da je to zbog toga što ste postali zavisnici od stalnog proveravanja poslovnog mejla, pa ne možete da se opustite iz straha da nešto važno ne propustite. Taj osećaj krivice ili nesigurnosti javlja se iz više razloga i zavisi od vrste posla koju obavljate, ali i nivoa vaše odgovorenosti u kolektivu.

Psiholozi su to sveli na nekoliko pitanja koja bi svako trebalo postaviti sebi.

Kako su podeljene obaveze unutar vašeg tima? – Delegiranje obaveza znači da verujete svom timu da je u stanju da obavi posao koji vi uobičajeno radite. Ako niste sigurni u to, nećete se ni odmoriti dok ste na odmoru.

Verujete li svom timu? – Uvereni ste da je vaš tim sposoban da dobro obavi posao. Odaberite nekoga iz tima ko može da vas rastereti dok ste na odmoru. Neka vas pozove samo ako je nešto zaista hitno.

Pomozite sebi Da li se osećate krivim zbog odmora? – Imate li osećaj da nešto dugujete kompaniji, da niste zaslužili predah ili da ne radite dovoljno? U tom slučaju možete da doživite stres i emocionalnu iscrpljenost. Bilo bi dobro da se obratite psihologu koji će vam pomoći da ojačate samopoštovanje, samosvest i naučite da postavljate ograničenja.

Nove mogućnosti Osećate li se preko potrebnim? – Vaš ego ne može na odmor, mada znamo da se može bez svakoga. Zato dajte svom timu ili kolegama prostor da rade stvari na svoj način. Možda će vam otvoriti nove mogućnosti o kojima niste ni razmišljali.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.