MOŽETE IH DOBITI SAMO OD MAJKE: 3 karakteristike koje NASLEĐUJEMO isključivo OD NJE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

čudni putevi

MOŽETE IH DOBITI SAMO OD MAJKE: 3 karakteristike koje NASLEĐUJEMO isključivo OD NJE!

Od sada kada vas pitaju na koga ste pametni, slobodno recite - na mamu

Objavljeno: 21:21h
  • 3

Čudni su putevi genetike. Kada ste u iščekivanju deteta, ne možete ni da pretpostavite kako će ono izgledati. A sjajan primer za to je koliko se često i mnogo razlikuju braća i sestre kojima su roditelji isti.

Bez obzira što nosimo gene od oba roditelja, postoje neke stvari koje se nasleđuju samo od jednog. Pa su tako najnovija istraživanja pokazala da neke karakteristike dete može da nasledi samo od majke, dok očevi na njih nemaju apsolutno nikakav uticaj.

Ovo su tri karakteristike koje možemo naslediti samo od majke:

Dečaci, Deca
foto: Profimedia

Inteligencija

E, sad kad vas pitaju nakoga ste pametni, slobodno recite na mamu. Istraživanje sprovedeno na škotskom univerzitetu u Glazgovu pokazalo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio – ekonomski status i obrazovanje.

U ovom istraživanju učestvovalo je više od 12.600 mladih između 14 i 22 godine starosti. A rezultati su pokazali da najveći uticaj dolazi s majčine strane. Njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na majčin.

Starenje

Sećate se kako su naši stari govorili – gledaj majku, biraj ćerku. Ta tvrdnja sada ima i naučnu osnovu jer način na koji starimo zavisi od DNK naše majke.

To su otkrili naučnici sa jednog nemačkog instituta koji kažu da DNK iz mitohondrija, koji nasleđujemo isključivo od majke, može delimično da kontroliše starenje.

Sklonost ka gojenju

Kako deca od majke nasleđuju metabolizam, tako će dete biti gojazno ili vitko u zavisnosti od majčinih fizičkih i metaboličkih karakteristika. Ako je majka gojazna, veća je verovatnoća da će i deca biti gojazna.

Mada ovo treba uzeti s rezervom jer je istraživanje sprovedeno na miševima, a ne na ljudima, pa su naučnici istakli da su za potvrdu ove teze ipak potrebna dalja i dublja istraživanja.

(Espreso / 24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media