MNOGI OD NAS SU VELIKOM PROBLEMU NOĆU: Metoda 10-3-2-1 može biti REŠENJE!
San, Foto: Profimedia

vidite to

MNOGI OD NAS SU VELIKOM PROBLEMU NOĆU: Metoda 10-3-2-1 može biti REŠENJE!

Kofein je stimulans, zbog čega ga mnogi piju ujutro kako bi se što pre razbudili. Pića koja sadrže velike količine kofeina su kafa, čaj, energetska pića

Objavljeno:

Ako imate poteškoće da zaspite i budite se u toku noći, postoji jedan trik koji bi vam mogao biti od pomoći. Metoda 10-3-2-1 je sjajan način da se vaše telo kvalitetno pripremi za san.

Dr Rajan Karan iz Engleske ovu delotvornu metodu je podelio na društvenoj mreži TikTok.

- Deset sati pre spavanja nemojte konzumirati kofein. Toliko je potrebno vašem telu da ga izbaci iz krvotoka i ukloni sve njegove posledice - kaže on u videu.

Kofein je stimulans, zbog čega ga mnogi piju ujutro kako bi se što pre razbudili. Pića koja sadrže velike količine kofeina su kafa, čaj, energetska pića.

Ako vam je uobičajeno vreme za spavanje 22 sata, prema metodi dr Raja ne bi trebalo da pijete kofein posle 12 sati popodne.

Njegov sledeći savet je da tri sata pre spavanja izbegavate obilne obroke.

- Tako ćete izbeći stvaranje želudačne kiseline i neće doći do prekida sna. Takođe izbegavajte alkohol jer to narušava vaš REM fazu sna - objašnjava Raj u videu.

REM faza (brzo kretanje očiju) počinje otprilike 90 minuta pošto utonete u san. Taj period je važan jer je on deo sna koji pomaže da se stimuliše mozak i u ovoj fazi je veća verovatnoća da sanjate.

Sledeći savet je da dva sata pre spavanja prestanete da radite. Doktor Raj kaže da to pomaže da se opustite jer ako intenzivno razmišljate o obavezama, nećete nikako moći da zaspite.

Poslednji savet je da sat vremena pre spavanja odložite sve ekrane.

- Plavo svetlo inhibira proizvodnju melatonina koji odlaže san - dodao je Raj.

Bonus video:

01:38

Korisnici gerontološkog centra mogu van ustanove prvi put od početka pandemije

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.