PSIHOANALITIČAR KONTIĆ OTKRIVA: Da li možemo bez mobilnih telefona i kako UTIČU NA KVALITET ŽIVOTA
Ilustracija, Foto: Profimedia

uticaj

PSIHOANALITIČAR KONTIĆ OTKRIVA: Da li možemo bez mobilnih telefona i kako UTIČU NA KVALITET ŽIVOTA

Psihoanalitičar Aleksandar Kontić govorio je o uticaju mobilnih telefona na naš život

Objavljeno: 19:20h

"Kada hoću da se odmorim od posla, to je prilika da komuniciram sa svojim najbližima bez te naprave, a ne da ona večito posreduje, ili da se selimo u virtuelnost sa mobilnim telefonom", kaže Kontić za "RTS". Mobilni telefoni su nam olakšali i, u neku ruku, ulepšali život, ali nije baš sve tako sjajno.

"Lakše je čitati knjigu onlajn nego ići u biblioteku, lakše je da pošaljemo sliku prijatelju nego da se vidimo s njim, a svaki put kada gledamo sliku na Instagramu naš mozak luči dopamin. Postali smo zavisnici, stalno tražimo nešto na mobilnom", objašnjava psihoanalitičar Aleksandar Kontić. Jedno je imati prijatelje na društvenim mrežama, a drugo imati "prave" prijatelje.

"A koliko imaš prijatelja u realnom svetu, ko su ti ljudi sa kojima deliš ono što doživljavaš i voliš, ono što te muči – da li je to u realnosti ili u virtuelnom svetu?", pita se Kontić.

Dodaje da kada u realnom svetu imate sagovornika, vi komunicirate ne samo na tom svesnom nivou nego i na nesvesnom nivou, a mobilni telefon je samo posrednik, "za neke upravo ta mašina postaje produžetak sopstvenog tela".

Samo u jednom danu primimo više od 17.000 informacija.

Da li vi možete bez mobilnog telefona?

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.