Da li znate od koga nasleđujete inteligenciju, od mame ili od tate? (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

Na koga si tako pametan?

Da li znate od koga nasleđujete inteligenciju, od mame ili od tate? (FOTO) (GIF)

Iako se oduvek znalo da je inteligencija nasledna, do sada se smatralo da svoj udeo u tome imaju oba roditelja, a sada izgleda da je ipat drugačije
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Pametni mališani su nasledili su inteligenciju od svojih mama, pokazalo je istraživanje naučnika iz Glazgova. Iako se oduvek znalo da je inteligencija nasledna, do sada se smatralo da svoj udeo u tome imaju oba roditelja. Ipak, sada se čini da nije tako, odnosno da su mame glavni faktor.

Napokon rešena misterija: S koliko godina smo najpametniji? (FOTO) (GIF)

Više studija je pokazalo je da se geni inteligencije prenose putem X hromozoma, a žene ih nose po dva, tako da deca imaju dve šanse da naslede pamet od majki.

Razgovarate sami sa sobom? Ne, niste ludi, naprotiv! (FOTO) (GIF)

foto: giphy

Intervjuisanje više od 12.500 ljudi od 14 do 22 godine sprovedeno od 1994. godine je pokazalo da je najbolji predznak inteligencije upravo IQ majke.

foto: Profimedia

iIdok se očevi bune kako su i oni zaslužni za intelekt svog deteta, obzirom da i oni nose X hromozom, moraćemo ih rastužiti - istraživanje kaže da svi mi imamo ‚‚uslovljene gene" koji se ponašaju različito zavisno od toga da li dolaze od mame ili tate. Ipak, neki od tih gena, poput onih koji nose inteligenciju, očito funkcionišu samo ako dolaze od majke. Ako se isti taj gen nasledi od oca, on će biti deaktiviran.

foto: giphy

Naravno, uloga očeva u razvoju inteligencije deteta nije zanemariva jer čitav niz drugih faktora, poput intuicije i emocija, koje deca mogu naslediti od očeva, također utiču na razvoj inteligencije.

foto: Thinkstock

(Espreso.co.rs / Izvor: klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.